Krentenbaard is een zeer besmettelijke huidinfectie die wordt veroorzaakt door bacteriën. Je kunt de blaren meestal als eerste rondom het neusje en mondje van je baby zien, maar ze kunnen zich ook verspreiden naar andere delen van zijn lichaam.
Zodra de blaren open zijn en gedroogd, zal een schurftige, geelbruin gekleurde korst ontstaan. De korstjes zullen geleidelijk genezen en geen littekens achterlaten. Krentenbaard is meestal niet pijnlijk, maar kan wel erg jeuken. Ook kan je baby’s lichaamstemperatuur stijgen en kan hij opgezwollen lymfeklieren in zijn gezicht of nek hebben.
Behandeling
Ga met je baby naar de dokter als je denkt dat hij krentenbaard heeft. Je arts zal een antibioticumcrème voorschrijven om de infectie te bestrijden. Als de krentenbaard bij je baby ernstig of wijdverspreid is, kan je arts antibioticatabletten voorschrijven. Geef je baby de volledige antibioticakuur, zelfs als zijn symptomen snel verdwijnen. Dit voorkomt dat de infectie terugkeert of bestand wordt tegen de antibiotica. Het is ook belangrijk om de gebieden van de krentenbaard schoon te houden. Dit helpt bij de genezing en voorkomt dat de krentenbaard zich naar andere delen van de huid van je baby verspreidt. Dit zijn enkele hygiënische stappen die je kunt nemen:
- Was de korsten voorzichtig twee keer per dag met zeep en warm water;
- Dep het gebied droog met een schone handdoek en laat niemand anders de handdoek daarna gebruiken. Ook kun je papieren handdoekjes voor eenmalig gebruik gebruiken;
- Was je handen of gebruik handschoenen voordat je een antibacteriële crème op de huid van je baby aanbrengt;
- Knip de vingernagels van je baby om te voorkomen dat zijn huid beschadigd raakt als hij wil krabben. Ook verspreidt de krentenbaard zich naar andere gebieden als je baby krabt;
- Bedek de geïnfecteerde huid op het gezicht van je baby met een los gaasje met zinkzalf. Als de krentenbaard zich heeft verspreid naar het lichaam van je baby, kleed je hem in losse katoenen kleding.