Samen Zwanger - Laat vrouwen zelf bepalen wat ze willen bij een bevalling

De babysterfte was in vergelijking met sommige andere landen aan de hoge kant, vrouwen worden nog te vaak onnodig ingeknipt en de regionale verschillen zijn soms onverklaarbaar groot. Maar er gaat vooral veel goed in de Nederlandse geboortezorg, zegt Ank de Jonge (54), de eerste verloskundige hoogleraar in ons land. “Andere landen kijken met jaloezie naar hoe het bij ons is geregeld.”

Hoog tijd, vond Ank de Jonge, dat er een leerstoel verloskundige wetenschap (midwifery science) kwam. “Veel van het werk dat wij als verloskundigen doen, is nog niet goed onderbouwd met onderzoeken. Afhankelijk van waar je woont of wie je zorgverlener is, kun je daardoor hele andere zorg krijgen. Dat is gek; je zou de zorg moeten krijgen die het beste bij je past, en niet gebaseerd op waar je toevallig bent. We beginnen de alledaagse geboortezorg steeds beter te onderzoeken, en daar horen hoogleraren bij.”

Ze bekleedt de leerstoel aan het Amsterdam UMC al een jaar, maar hield haar oratie vanwege de lockdown pas eind januari. Daarin zegt ze onder meer dat we trots mogen zijn op het in stand houden van de keuze voor thuis bevallen, dat zo typisch Nederlands is dat het wordt toegevoegd aan de lijst van immaterieel erfgoed.

Maar de thuisbevalling is niet onomstreden. Fervente voorstanders van de thuisbevalling lijken pertinent tegen een ziekenhuisbevalling, en andersom. Thuis bevallen is volgens tegenstanders onverantwoord en onveilig, terwijl thuisbevallers de klinische omgeving van het ziekenhuis vrezen en afkeuren.

‘Vrouwen moeten kunnen kiezen’

Is het ene beter dan het andere? Voor de veiligheid maakt het niets uit, zegt De Jonge. “Als ik kijk naar het bewijs erover, dan zie ik dat thuis of in het ziekenhuis beginnen aan de bevalling even veilig is. Bij een moeder zijn vaak minder ingrepen nodig als ze thuis begint. In die zin is het gunstig dat de keuze voor een thuisbevalling er is. Maar de verschillen met een ziekenhuisbevalling zijn niet zodanig dat ik zeg: ‘iedereen moet thuis blijven’.”

Lees het volledige artikel op de site van de bron: RTL Nieuws.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in