Samen Zwanger - Lagere kans op miskraam bij misselijkheid - klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: zwangere vrouwen die misselijk zijn, hebben een véél lagere kans op een miskraam.

Door: Ellen de Visser

Het is een vervelende zwangerschapskwaal, misselijkheid en overgeven, maar die kwaal is een goed teken, schreven Fox NewsThe Telegraph en de NRC: vrouwen die misselijk zijn, hebben een veel kleinere kans op een miskraam.

Het nieuws komt uit een Amerikaans onderzoek onder bijna 800 vrouwen, gepubliceerd in JAMA Internal Medicine. De vrouwen hielden bij hoe ze zich voelden. Wie misselijk was, had ruim 50 procent minder kans op een miskraam, wie daarbij ook overgaf zelfs 80 procent. Misselijkheid duidt er inderdaad op dat de zwangerschap meestal nog in orde is, zegt hoogleraar verloskunde Kitty Bloemenkamp (UMC Utrecht). Vrouwen worden immers misselijk van de zwangerschapshormonen. Alleen de cijfers uit het onderzoek zijn beslist niet te vertalen naar alle zwangeren, waarschuwt ze.

“Ik ken veel vrouwen met een prima zwangerschap die nooit misselijk zijn geweest.’’ – Hoogleraar verloskunde Kitty Bloemenkamp

Het onderzoek is gedaan bij vrouwen die een of twee keer een miskraam hebben gehad. Zij hebben een grotere kans om dat opnieuw mee te maken. Dat kan de cijfers vertekenen. De leeftijd van de moeder speelt ook een rol bij de kans op een miskraam: oudere vrouwen hebben een groter risico op een kind met een chromosoomafwijking. Maar de vrouwen in dit onderzoek waren jong. Dat maakt de kans groter dat er met hen iets aan de hand is, waardoor ze herhaalde miskramen krijgen.

Bovendien: vrouwen die miskramen hebben gehad, melden mogelijk sneller dat ze zich niet zo lekker voelen, stelt Bloemenkamp. Dat kan een tweede verstorende factor zijn.

Moeten zwangeren die niet misselijk zijn zich zorgen maken? Nee, zegt Bloemenkamp. Sommige vrouwen zijn genetisch gevoeliger voor het effect van zwangerschapshormonen, zegt ze, anderen hebben om diezelfde reden nergens last van. ‘Ik ken veel vrouwen met een prima zwangerschap die nooit misselijk zijn geweest.’

Bron: De Volkskrant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in