Het ene kindje praat heel snel, terwijl anderen juist heel laat praten. Er werd al lange tijd verondersteld dat een vertraging bij peuters kan leiden tot driftbuien, maar dit is nooit echt onderzocht. Tot nu! Late praters hebben twee keer zoveel kans op frequente driftbuien, zo blijkt uit een nieuw, grootschalig onderzoek.
Uit een nieuwe studie met 2.000 deelnemers van de Northwestern University bleek dat peuters met minder gesproken woorden, vaker en ernstiger driftbuien hebben dan hun leeftijdsgenoten met typische taalvaardigheden.
Het is de eerste studie die de vertraagde woordenschat van peuters in verband brengt met ernstige driftbuien, waaronder kinderen vanaf 12 maanden oud, die veel jonger zijn dan de leeftijd waarop veel artsen doorgaans denken dat problematisch gedrag kan worden geïdentificeerd.
“We verwachten volledig dat peuters driftbuien hebben als ze moe of gefrustreerd zijn, en de meeste ouders herkennen een driftbui wel wanneer ze het zien,” zei co-hoofdonderzoeker Elizabeth Norton, een assistent-professor in de afdeling communicatiewetenschappen en stoornissen van de universiteit. “Maar niet veel ouders weten dat bepaalde soorten frequente of ernstige driftbuien kunnen wijzen op een risico voor latere psychische problemen, zoals angst, depressie ADHD en gedragsproblemen.”
Evenzo zijn zowel prikkelbaarheid als taalvertragingen risicofactoren voor latere taal- en leerstoornissen, zegt Norton. Ongeveer 40% van de vertraagde sprekers zal aanhoudende taalproblemen hebben die hun academische prestaties kunnen beïnvloeden, zei Norton. Dit is de reden waarom het beoordelen van zowel het taal- als het geestelijk gezondheidsrisico tezamen, vroegtijdige identificatie en interventie voor bepaalde kinderziekten kan versnellen. Dit omdat kinderen met deze “dubbele whammy” waarschijnlijk een hoger risico lopen.
Lees het gehele onderzoek op de site van Northwestersn University.