Samen Zwanger - Mannen die een kind willen, kunnen maar beter niet te lang wachten

Waar vrouwen op een gegeven moment hun biologische klok voelen tikken, denken we vaak dat mannen nog wel even kunnen wachten. Maar uit grootschalig onderzoek blijkt dat ook mannen rekening moeten houden met hun leeftijd als zij een kind willen.

Jonge vrouwen met een (veel) oudere man hebben minder kans op een succesvolle zwangerschap. Zo hangt het slagen van een ivf-behandeling niet alleen af van de leeftijd van de vrouw, maar ook van die van de man, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse universiteit Harvard.

De onderzoekers bestudeerden bijna 19.000 IVF-cyclussen bij bijna 8000 stellen. Ze keken onder meer naar de leeftijd van zowel de man als de vrouw en naar hoeveel baby’s er werden geboren als gevolg van die behandelingen.

Dat de leeftijd van vrouwen van belang is voor de vruchtbaarheid, is bekend. Dit geldt voor zowel een natuurlijke zwangerschap als bij een medische behandeling als IVF. Dit onderzoek duidt erop dat de leeftijd van de man een grotere rol speelt dan werd gedacht en dat zij niet tot in lengte van dagen onverminderd vruchtbaar blijven.

Leeftijd van man maakt verschil, vooral bij jongere vrouwen

Voor jongere vrouwen bleek de leeftijd van de man wél van belang. Vrouwen onder de 30 jaar met een partner tussen de 30 tot 35 jaar hadden 73 procent kans om via een ivf-behandeling een kind te verwekken. Maar als bij een vrouw onder de 30 en de man tussen de 40 en 42 jaar, was de kans van slagen gedaald naar 46 procent.

En vrouwen tussen de 35 en 40 jaar oud hadden een aanzienlijk hogere slagingskans als hun partner jonger dan dertig was in plaats van midden dertig. Het effect nam af naarmate de leeftijd van de vrouw hoger was, omdat haar eigen slagingskans dan ook afneemt. Voor vrouwen tussen de 40 en 42 was de leeftijd van de man niet van invloed.

De oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid bij de wat oudere mannen is nog niet geheel duidelijk, zegt onderzoeker Laura Dodge. Meer onderzoek is dus nog nodig.

Kunnen (oudere) mannen met een jongere partner nog iets doen om het effect van hun leeftijd bij een ivf-behandeling te compenseren? “Bij gebrek aan een duidelijke oorzaak is het beste advies dat we kunnen geven: hou er een gezonde levensstijl op na.”

‘Ook belangrijk voor stellen die nog niet aan kinderen denken’

Vruchtbaarheidsexpert en hoogleraar Petra de Sutter noemt het een solide studie die nieuwe inzichten biedt. “Het is gebaseerd op grote aantallen en voor het eerst is iets gedaan wat niet eerder is gebeurd: namelijk rechtstreeks de leeftijd van de man bekijken en die naast de leeftijd van de vrouw leggen. Met name bij jongere vrouwen maakt het echt verschil of de man van dezelfde leeftijd is of veel ouder.”

De Sutter vindt de uitkomsten van de studie zeer interessant. Of die doorgetrokken worden naar vruchtbaarheid en de leeftijd van de man in het algemeen? Vermoedelijk wel, zegt De Sutter.

“Het is maatschappelijk relevant. Dat geldt niet alleen voor koppels die in een ivf-traject zitten, maar ook voor stellen die nog geen kinderwens hebben. “Bij een vrouw van 25 die een partner heeft van 40 jaar, wordt snel gedacht: die heeft nog alle tijd. Op basis van haar leeftijd kun je dat denken, maar op basis van dit onderzoek moet je ook naar zijn leeftijd kijken.”

Bron: RTL Nieuws

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in