Kleur maakt een kamer tot een geheel. Maar of je de babykamer nu blauw, roze of groen verft, de keuze van de kleur is niet de enige vraag die je jezelf moet stellen. Ook gezondheidsfactoren spelen een rol. De verkeerde soort verf kan schadelijke chemicaliën vrij laten komen.
Behang geeft een kamer niet alleen kleur, maar zorgt ook voor een leuke afwisseling in het interieur. Tegenwoordig zijn er legio motieven en kleuren voor de babykamer te verkrijgen. Sommige soorten behang kunnen echter gevolgen hebben voor de luchtkwaliteit in huis. Let daarom goed op het soort behang.
Verf heeft de voorkeur boven behang. Houd muren en plafonds zo glad mogelijk, dit voorkomt vuil- en stofophoping.
(Muur)verf
Kies als het mogelijk is een VOS-vrije verf of verf met natuurlijke pigmenten. Natuurverf of verf op waterbasis (controleer wel op parabenen) is het veiligst in gebruik. Keurmerken zoals het EU-Ecolabel of het Milieukeur-label staan hiervoor garant.
Voor muren is verf op basis van kalk of gips een goed alternatief omdat ze luchtdoorlatend zijn en vochtproblemen voorkomen. Latex laat geen lucht door en is qua samenstelling minder milieuvriendelijk.
Verf van voor 1960 kan lood bevatten. Onbeschadigde loodhoudende verf kun je het beste overschilderen of op een juiste manier verwijderen.
Toch behang
Behang is beschikbaar in allerlei soorten en maten. Kies een papierbehang. Afwasbaar (vinyl)behang is handig, maar bevat PVC en weekmakers. Rauhfaserbehang is een goede keuze. Het is duurzaam, blijft jarenlang goed en kan vaak overgeschilderd worden. Daarnaast is het gemakkelijk in gebruik, ademend en heeft het geen impact op de binnenluchtkwaliteit. Er bestaat ook milieuvriendelijk behang dat is gemaakt van gerecycled papier. Let bij aankoop op het Milieukeurmerk.
Gebruik bij voorkeur acrylbehangplaksel dat je zelf moet aanmaken met water. Dit bevat geen schadelijke stoffen in tegenstelling tot veel kant en klare vloeibare lijmen. Extra sterke lijm en toevoegingen als schimmelwerende stoffen zijn niet nodig en bevatten daarnaast ook vaak nog ongewenste toevoegingen.
Laat na het behangen de muur in een goed geventileerde kamer drogen voordat je gaat verven, de vloer gaat leggen of meubels neer gaat zetten.
Behang verwijderen
Verwijder oud behang eerst helemaal voordat je het nieuwe behang op gaat plakken. Je kunt een krabber gebruiken. Voor behang dat moeilijker te verwijderen is, kun je een borstel met een reinigingsmiddel gebruiken of een apparaat huren waarmee je het behang van de muur af kunt stomen. Mocht je schimmel onder het oude behang aantreffen, verwijder dit dan goed voordat je opnieuw gaat behangen.
Radiatoren
Als je de radiatoren een nieuwe laag verf wilt geven, is het beter dit niet te doen met de verwarming aan. Door hitte kunnen ongewenste verfdampen ontstaan en bovendien wordt het werk er zelf ook niet gemakkelijker op. Zorg ervoor dat de radiatorverf volledig is opgedroogd voordat je de radiator weer aanzet. Er is in water verdunbare, oplosmiddelvrije radiatorlak beschikbaar.
Tips
- Houd muren en plafonds glad;
- Kies verf met weinig/geen oplosmiddel of gebruik een oplosmiddelvrije (natuur)verf;
- Liever verf dan behang;
- Toch behang? Kies papierbehang en acrylbehangplaksel en laat het behang in een goed geventileerde kamer drogen voordat je verder klust;
- Bewaar gebruikte verfkwasten die je wilt hergebruiken in de koelkast of vriezer. Wikkel ze eerst in aluminiumfolie of een plastic zakje zodat de verf niet lekt. Spoel kwasten en rollers niet uit onder de kraan, dit is zeer belastend voor het milieu;
- Ben je klaar met schilderen? Laat je kwasten opdrogen en gooi ze weg. Opgedroogde verf is geen chemisch afval.
Bron: Een Veilig Nest/WECF