De discussie of je een kind specifiek moet opvoeden als een jongen of meisje loopt al wat langer, maar nu zijn ouders uit Utrecht zelfs naar de rechter gestapt om het geslacht te verwijderen uit de geboorteakte. „Het tornt aan het fundament van onze maatschappij.’’
Twee Utrechtse ouders kwamen afgelopen week in het nieuws, omdat ze willen dat het geslacht van hun vorig jaar geboren kind wordt weggehaald uit de geboorteakte. Ze geven een genderneutrale opvoeding en vinden dat de registratie van het geslacht daarop inbreuk maakt.
Dit staat voor iets groots
De sekseregistratie is een kleine administratieve kwestie, maar staat voor iets voor groters, zegt Linda Duits., onderzoeker genderstudies aan Universiteit Utrecht. „Man of vrouw zijn, is de basisindeling van onze maatschappij. Al vóór de geboorte wordt een identiteit gegeven aan een kind. Via een echo wordt het geslacht bepaald. Tijdens de gender-review party’s die tegenwoordig populair zijn, worden er roze of blauwe kleuren aan de baby gekoppeld.”
De geslachtsbepaling werkt op allerlei manieren door. In kledingkeuze bijvoorbeeld en in ons sociaal gedrag. „Op straat reageer je anders als je wordt aangesproken door een man of een vrouw. Het is nu eenmaal efficiënt in de sociale omgang. Als je niet weet of je een man of vrouw voor je hebt, is het opeens lastig en weten veel mensen niet hoe zich zich met die persoon moeten verhouden.”
‘Het is door mensen bedacht’
Duits zegt dat het goed is om te beseffen dat het koppelen van blauw aan een jongen en roze aan een meisje door mensen bedacht is. „Het zit niet in de natuur.”
Rockmuziek luisteren
Ze vergelijkt het met een muzieksmaak die je wordt opgedrongen. „Stel dat een vader wil dat zijn kind vaak naar rockmuziek luistert omdat hij er van houdt en zíjn vader ook, maar dan zegt het kind op zijn twaalfde dat hij liever naar klassieke muziek luistert.”
Als je over dit soort kwesties vragen stelt of kritisch bent, stuit je al snel op een muur van onbegrip, ziet Duits. „Ik snap goed dat het voor veel mensen een ver-van-hun-bedshow is. Het vraagt echt empathie. Als ik me minder vrouwelijk voel, zegt dat niets over andere vrouwen. Ik denk dat het goed is om mensen de vrijheid te geven in de wijze waarop ze hun kind willen opvoeden.”
Meer weten? Lees verder bij de bron: AD.nl, door Mathijs Steinberger en Josselin Gordijn.