Samen Zwanger - Niet zwanger worden dankzij app

Hoewel de pil nog steeds het meest gebruikte anticonceptiemiddel in Nederland is, wordt die al jaren minder populair. Naast de gebruikelijke alternatieven als een spiraaltje of condooms, maken sommige vrouwen gebruik van vruchtbaarheidsapps en -computer. Maar hoe betrouwbaar zijn die?

In 2003 slikte 41 procent van de vrouwen tussen de 18 en 45 jaar nog de pil, blijkt uit cijfers van het CBS. In 2013, toen dit voor het laatst werd onderzocht, was dit aantal gedaald naar 37 procent. Het Nederlands Genootschap van Abortusartsen denkt dat dit aantal nog verder zal dalen, doordat de kosten van anticonceptie ‘best fors’ zijn.

Anticonceptie zit vanaf 21 jaar niet meer in het basispakket. Mogelijk worden hierdoor meer vrouwen ongewenst zwanger, waardoor er meer abortussen plaatsvinden, denkt de stichting.

Vruchtbare periode

Ondertussen zijn er steeds meer vruchtbaarheidsapps op de markt, zoals Mijn biologische klok en Cyclus volgsysteem lite, die aangeven wanneer een vrouw vruchtbaar is. Hoewel ze eigenlijk bedoeld zijn als hulpmiddel om zwanger te worden, worden ze ook gebruikt om juist níét zwanger te worden door seks te mijden in een vruchtbare periode.

Gynaecoloog Rob Beerthuizen, voorzitter van de stichting Anticonceptie Nederland, ziet dit als een zorgwekkende ontwikkeling. Volgens hem zijn de apps niet veel meer dan het bijhouden van een agenda en zijn ze dus niet betrouwbaar. “Als hulpmiddel om zwanger te worden, zijn ze prima. Maar de andere kant op werken ze niet. De eisprong is niet altijd op precies hetzelfde moment en het is lastig de dagboeken echt consequent bij te houden.”

Lichaamstemperatuur

Sommige apps, zoals Natural Cycles, combineren het bijhouden van een vruchtbaarheidsagenda met het meten van de lichaamstemperatuur van de vrouw. Ook vruchtbaarheidscomputers zoals Ladycomp maken gebruik van dit principe. Maar volgens Beerthuizen is ook dit niet afdoende. “Uit onderzoek blijkt dat bij enkel het gebruik van apps 7 op de 100 vrouwen toch zwanger wordt.”

De enige betrouwbare natuurlijke manier van anticonceptie is Sensiplan, zegt hij. Hierbij wordt naast het meten van de temperatuur en het bijhouden van een vruchtbaarheidsagenda, ook de verandering van het baarmoederhalsslijm en de verandering van de baarmoedermond gemeten. “Maar dan moet het wel heel zorgvuldig worden gedaan.”

Bron: RTL Nieuws

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in