Samen Zwanger - Nieuwe studie geen verband tussen vaccinaties en autisme

Voor de antivaxxers: volgens een nieuwe tienjarige studie is er géén verband tussen autisme en vaccinaties.

Hoe vreemd het ook klinkt, er zijn nog altijd veel mensen die denken dat ze hun kinderen beter niet kunnen laten inenten tegen ziektes als mazelen en rode hond. Gek genoeg geloven ze eerder de berichten van goeroes en charlatans dan van de wetenschap. Toch heeft die wetenschap nog één ultieme poging gedaan om de anti-vaxxers de ogen te laten openen. Uit een tienjarige (!) studie blijkt dat er geen enkel verband is tussen autisme en vaccinaties.

Vrijdag waarschuwde Unicef voor een gevaarlijke toename van het aantal gevallen van mazelen, doordat steeds minder mensen hun kinderen laten inenten. De Wereldgezondheidsorganistie (WHO) noemde het eerder al een van de tien grootste bedreigingen voor de wereldwijde volksgezondheid.

 

Slecht onderzoek

Een van de redenen dat mensen hun kinderen niet laten inenten is dat ze denken dat er een verband is met autisme. Dat hele idee komt voort uit een hypothese uit 1998 van gastro-enteroloog Andrew Wakefield, die opmerkte dat de verschijnselen van autisme opduiken in de periode dat kinderen hun inentingen krijgen, namelijk als ze tussen de 12 en 15 maanden oud zijn. Toevallig ook de leeftijd waarop de eerste echte communicatie mogelijk is en dus iets als autisme begint op te vallen.

Zijn onderzoeksartikelen zijn allemaal ingetrokken en Wakefield is uit zijn ambt gezet. Maar het zaadje was geplant. En tot op de dag van vandaag denken mensen dat er een verband is tussen autisme en vaccinaties. Zo schreef zelfs president Trump op Twitter dat er een link zou zijn.

 

Absoluut geen verband

Deense onderzoekers hebben nu een paper gepubliceerd in vakblad Annals of Internal Medicine. Daarin beschrijven ze hoe ze ruim 6.500 kinderen met autisme in een groep van 650.000 Deense kinderen tien jaar lang hebben gevolgd.

De wetenschappers richtten zich specifiek op de kritiek van de antivaccinatielobby dat sommige kinderen kwetsbaarder zijn voor vaccinaties dan anderen. Zo keken ze naar kinderen die een broer of zus hadden met autisme en naar degenen met bepaalde risicofactoren, zoals oudere ouders. Ook zochten ze uit of er meer autisme voorkwam bij kinderen die eerder al andere vaccinaties hadden gekregen of dat er sprake was van ‘clustervorming’ waardoor eventuele hogere autismecijfers niet zichtbaar zouden worden in bevolkingsstudies.

Al deze theorieën zijn getest en onwaar gebleken. “We hebben geen enkel bewijs gevonden voor een verhoogde kans op autisme na vaccinaties, ook niet bij kwetsbare subgroepen of bij kinderen die anderszins een groter risico lopen,” klinkt het in het rapport.

 

Moedeloos

Hoe goed het ook bewezen is, de onderzoekers weten dat het niet genoeg zal zijn. “Ze zeggen dat we in een ‘feit-resistente wereld’ leven, waarin harde bewijzen maar een beperkte overtuigingskracht hebben. Dus hoe kunnen we deze mythe ooit volledig ontkrachten,” zegt een van de onderzoekers moedeloos.

 

Bron: Welingelichte Kringen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in