Samen Zwanger - Ooievaarsbeet

Een ooievaarsbeet is een lichtroze tot rood gekleurde vlek die van nature voorkomt bij ongeveer 30 tot 40% van de pasgeborenen. Medisch is deze beet bekend als nevus simplex. Deze lichtroze tot rood gekleurde vlekken worden veroorzaakt door onregelmatige bloedvaten onder de huid. In sommige gevallen, als de baby huilt of de temperatuur verandert, kan de ooievaarsbeet meer opvallen.

Een ooievaarsbeet kan op verschillende plekken op zijn lichaampje tevoorschijn komen. Dit zijn de meest voorkomende plaatsen waar de vlekken verschijnen:

  • Voorhoofd;
  • Oogleden;
  • Neus;
  • Bovenlip;
  • Achterkant van de nek.

Oorzaak

De ongevaarlijke ooievaarsbeet wordt door verwijde en uitgerekte haar- en bloedvaten onder de huid veroorzaakt. Er zijn geen specifieke tests die moeten worden gedaan om de moedervlek te identificeren. Een arts kan bepalen of je kind een ooievaarsbeet heeft door er simpelweg naar te kijken.

Tijdelijk of blijvend?

Het is moeilijk te bepalen of een ooievaarsbeet verdwijnt of blijvend is. Tijd is een belangrijke factor bij het bepalen van de uitkomst. Meestal zal de ooievaarsbeet in de eerste levensjaren verdwijnen, meestal duurt het 18 maanden. Meer dan 95% van de ooievaarsbeten wordt lichter en verdwijnt volledig. Vlekken die zich rond de nek bevinden, kunnen langer blijven of permanent worden. Maar omdat ze bedekt zijn door haren, vergeten de meeste mensen dat ze een ooievaarsbeet hebben naarmate de tijd verstrijkt.

Moet ik mij zorgen maken?

Het goede nieuws is dat je je nergens zorgen over hoeft te maken. De vlekken zijn meestal pijnloos en niet levensbedreigend. Met dat in gedachten moet je nog steeds om medische hulp vragen en andere mogelijke medische problemen uitsluiten. Deze zorgen kunnen worden aangepakt tijdens je normale babybezoeken aan je arts. Als de ooievaarsbeet na 18 maanden nog niet is verdwenen, hebben veel mensen de neiging om naar mogelijke verwijdering te kijken.

Lees hier meer over Geboortevlekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in