Samen Zwanger - Ook bij meerling maar twee dagen kraamverlof

Hoewel vrouwen die zwanger zijn van een meerling wel extra zwangerschapsverlof krijgen, krijgen de kersverse vaders van tweelingen geen extra kraamverlof. Het betaalde kraamverlof is altijd twee dagen, ongeacht het aantal kinderen.

Het betaalde kraamverlof voor de partner van een moeder duurt – naast het calamiteitenverlof voor de dag van de bevalling – twee dagen. Die twee dagen gelden ook als er een meerling geboren is. De moeder heeft dan wel recht op vier extra weken zwangerschapsverlof (tool), maar voor haar partner verandert er in het betaalde kraamverlof niets.

Wel dubbel onbetaald verlof

Voor de drie dagen onbetaald verlof (tool) die partners mogen opnemen, geldt wel dat ze verdubbeld worden als er een tweeling geboren wordt. Ze worden zelfs verdriedubbeld als er een drieling geboren wordt. Het onbetaalde verlof is namelijk een voorschot op het ouderschapsverlof en dat krijgen werknemers voor elk kind.

Cao-afspraken over kraamverlof

In de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) kunnen afwijkende afspraken gemaakt zijn over het betaalde kraamverlof. Zo kan het langer duren, korter duren of (deels) onbetaald zijn. Deze afwijkende regels kunnen ook in een regeling met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging staan.

Bron: Rendement

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in