Samen Zwanger - Ook mannen hebben een biologische klok

Bij vrouwen begint op een zekere leeftijd de biologische klok te tikken. Ze zijn immers niet eeuwig vruchtbaar. Bij mannen zou je denken dat daar geen sprake van is, maar niets blijkt minder waar. Ook zij worden minder viriel met de jaren.

Volgens een nieuwe studie kunnen mannen evengoed beter niet te lang wachten met het krijgen van kinderen. “Hoewel het algemeen bekend is dat vrouwen na de leeftijd van 35 jaar meer risico lopen op complicaties, beseffen mannen vaak niet dat ook hun leeftijd een vergelijkbare impact kan hebben”, aldus hoofdauteur van de studie Gloria Bachmann. “Zo neemt vanaf 35 jaar niet alleen hun vruchtbaarheid af, maar ook de kwaliteit van hun sperma en dat kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van de baby.”

De onderzoekers analyseerden 40 jaar aan data over de leeftijd van een man in relatie tot zijn vruchtbaarheid, de zwangerschap en de gezondheid van de baby. De conclusie is dat het sperma van mannen ieder jaar achteruit gaat, waardoor de kans op zwangerschapsdiabetes, -vergiftiging en vroeggeboorte toeneemt. Daarnaast hebben baby’s van oudere vaders meer kans op een aangeboren hartafwijking, beroerte, een laag geboortegewicht, maar ook bepaalde soorten kanker en cognitieve stoornissen zoals autisme en schizofrenie.

 

Bron: Welingelichte Kringen, door Jeannette Kras

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in