Samen Zwanger - Opstaan voor een zwangere vrouw

Het is spitsuur en je komt als zwangere vrouw terecht in een bomvolle metro, trein of bus. Niemand staat voor je op omdat iedereen te druk met zijn smartphone bezig is. De app Babeee on Board laat je een notificatie naar omstanders sturen met de melding of je wil opstaan.

Hew Leith, CEO van techbedrijf 10X kreeg het idee vorig jaar, vertelt hij aan Mashable. “Ik zat in de metro naast een vrouw van 80. Terwijl ik met mijn neus in mijn smartphone zat, stond deze vrouw op voor een hoogzwangere vrouw. Ik voelde mij zo slecht, het was mij niet eens opgevallen dat er een zwangere vrouw stond.”

Nadat Hew uiteindelijk zijn stoel aan de oudere vrouw heeft afgestaan, besloot hij een oplossing te bedenken. Aan het einde van de rit had Hew de app Babee on Board bedacht.

Bluetooth aan

De app werkt aan de hand van beacon technologie. Dit is een draadloze technologie die informatie via van bluetooth 4.0 kan versturen en ontvangen. Hiervoor heb je dus niet per se een 3/4G-netwerk nodig of een werkende internetverbinding. Dat is handig, want in de metro heb je vaak geen internet. Daar kun je de app dus ook gebruiken.

Zodra een zwangere vrouw in een overvolle metro, tram of bus terecht komt, kan zij op de knop in de Babee on Board-app duwen. Er wordt dan een notificatie gestuurd naar iedereen die zich binnen 5 meter bevindt die bluetooth aan heeft staan. Zo worden andere reizigers alert gemaakt en kunnen – als ze willen natuurlijk – plaatsmaken.

Opbrengst naar goed doel

Voor een zwangere vrouw waarbij het niet direct zichtbaar is, kan het soms nogal bezwaard voelen om te vragen of iemand zijn stoel wilt afstaan. De app biedt daarvoor een oplossing.

De app wordt momenteel getest in Londen en daarna wereldwijd uitgerold. Goedkoop is de app niet (4,97 euro), maar de opbrengst gaat volledig naar het goede doel. Je kunt de app trouwens ook andersom gebruiken: wil jij je stoel aanbieden in een volle metro of bus, maar is niet direct duidelijk of iemand dat nodig heeft? In de app activeer je dan een melding waarmee je aangeeft dat jij wel op wilt staan. Deze optie is overigens gratis.

Bron: RTL Nieuws, Editie NL

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in