'Opvang baby's wordt te duur'

De nieuwe regels dreigen de opvang van baby’s onbetaalbaar te maken. Kindercentra, medewerkers en ouders luiden de noodklok.

Door: Eefje Oomen

Als het Rijk crèches vanaf 1 januari 2019 verplicht één leidster aan te stellen voor drie baby’s, wordt de opvang voor veel ouders onbetaalbaar. Dat stelt een platform van kindercentra, ouders en medewerkers. Ze starten vandaag met de petitie Kom op voor de Kinderopvang om de maatregel van tafel te krijgen.

Kinderopvangorganisaties kunnen op dit moment nog toe met één leidster op vier kindjes in de leeftijd van 0 tot en met 1 jaar. Dat verandert echter met de invoering van de veelbesproken Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK). Die wil de kwaliteit van vooral de babygroepen opschroeven en dat betekent minder kleintjes onder de hoede van één medewerker.

Hoewel de maatregel sympathiek lijkt – meer aandacht voor elke baby – pakt hij volgens woordvoerder Erik Vlutters (directeur kinderopvangorganisatie De Kleine Wereld) desastreus uit. ,,Het staat helemaal niet vast dat de kwaliteit van de opvang door deze maatregel daadwerkelijk verbetert. Wat wél duidelijk is, is dat opvang er veel duurder door wordt. Sommige kinderopvangorganisaties schatten in dat ze ouders misschien wel 15 tot 20 procent extra in rekening moeten brengen.”

Omdat het Rijk die kosten via de kinderopvangtoeslag maar deels compenseert, zullen veel ouders volgens hem afhaken. ,,Na jaren van crisis draait de  kinderopvang inmiddels weer op volle toeren en deze maatregel zou dat allemaal op de helling kunnen zetten.”

Het principe van 3 baby’s, 1 leidster is volgens hem ook nog eens onhaalbaar. ,,We kampen nu al met een tekort aan werknemers, dus we hebben werkelijk geen idee waar we de extra mensen vandaan moeten halen.”

Bron: AD

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in