Samen Zwanger - Papa's en de babyblues

Ja, óók vaders kunnen na de geboorte van hun baby depressief worden. Deze depressie wordt postnatale depressie (PND) genoemd en begint waarschijnlijk in de 3 tot 6 maanden na de geboorte van je baby, hoewel het ook eerder of later kan beginnen. Net als nieuwe moeders hebben vaders behoefte aan ondersteuning, aanmoediging, geruststelling en een veilige plek om hun zorgen kenbaar te maken.

Wat een vader voelt, is niet hetzelfde als de babyblues die een moeder een paar dagen na de bevalling voelt. De babyblues is gekoppeld aan hormonale veranderingen nadat een moeder is bevallen. PND kan later starten en veel langer duren dan de babyblues.

Oorzaken

Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan die gevoelens van depressie. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Angst voor het vaderschap. Dit kan worden veroorzaakt door zorgen over je nieuwe verantwoordelijkheden nu je een ouder bent en/of door het verlies van je vrijheid;
  • Je voelt je misschien gestrest over de kosten;
  • Angst over je nieuwe rol. Misschien denk je dat je geen goede vader zult zijn. Als je ongelukkige herinneringen hebt aan je jeugd, kunnen deze worden opgewekt door de komst van je baby. Misschien wil je een ander soort vader zijn dan je eigen vader.

Let op: Als je partner PND heeft, ben je sneller geneigd om je ook depressief te voelen. 

Over je gevoelens praten

Wat de stress erger maakt, is dat mannen niet altijd worden aangemoedigd om over hun gevoelens te praten of hun angsten te delen. Je denkt misschien dat je het als man gewoon moet loslaten. Als je je gevoelens verdringt, levert dat juist stress op. Hoewel het in het begin moeilijk kan zijn, probeer met je partner te praten. Praat over de veranderingen in je leven en kijk of je manieren kunt vinden om elkaar te ondersteunen. Je zou kunnen proberen met een familielid of vriend te praten over iets dat je zorgen baart.

Ernstige depressie

Af en toe ontwikkelen nieuwe vaders een ernstige depressie, waarvoor hulp van een professional nodig is. Als je een ernstige depressie hebt, kun je:

  • Je uitgeput en angstig voelen;
  • Geobsedeerd zijn door de financiën;
  • Afstand van je familie nemen;
  • Prikkelbaar of intolerant zijn;
  • Slecht of teveel slapen.

Sommige van de belangrijkste PND-symptomen zijn vaak neerslachtigheid, depressiviteit of je hopeloos voelen. Ook verlies je interesse of plezier in het doen van dingen die je vroeger leuk vond. Heb je last van deze gevoelens en worden ze na een paar weken niet beter, raadpleeg dan je arts. Vergeet niet dat ook jij recht hebt op extra aandacht, dus wees niet bang om ernaar te vragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in