Samen Zwanger - Babyblues

Slechts een paar dagen na de bevalling, kun je je humeurig, huilerig en prikkelbaar voelen. Dit verschijnsel wordt de babyblues genoemd en is waarschijnlijk het laatste wat je verwachtte na de vreugde en opgetogenheid rond de geboorte van je baby. De babyblues komt zo vaak voor dat het als normaal worden beschouwd.

Oorzaak

Alom wordt gedacht dat de babyblues verband houdt met hormonale veranderingen die plaatsvinden in de week na de bevalling. Je lichaam heeft met een aantal belangrijke aanpassingen te maken, waaronder het dalen van de adrenalinekick die je voelde toen je baby werd geboren.

Zwangerschapshormonen verlaten je lichaam geleidelijk, net zoals je moedermelk produceert. Je eetlust kan veranderen, hoewel het niet alleen fysieke veranderingen zijn die je overkomen. Ook de emotionele achtbaanrit is nog niet afgelopen. Het nieuwe verantwoordelijkheidsgevoel dat hoort bij het krijgen van een baby kan overweldigend zijn. Hoe graag je ook mama wilt zijn, je nieuwe rol kan ervoor zorgen dat je je opgesloten voelt en dat je je ergert.

Je bent er misschien niet zeker van hoe je voor je pasgeboren baby moet zorgen en je voelt een enorme anticlimax na de geboorte. Je bent waarschijnlijk uitgeput en je kunt overdag mogelijk niet goed slapen of een kort dutje doen, zelfs als je slapende baby dit toelaat.

Hoe lang duurt de babyblues?

Je hebt misschien het gevoel dat je je altijd zo zult gaan voelen. Maar maak je geen zorgen, want je gaat je beter voelen, en ook vrij snel. De babyblues is geen ziekte en duurt meestal maar een paar uur of dagen. Je zult je waarschijnlijk het ergste voelen tussen de derde en de vijfde dag nadat je baby is geboren. De babyblues zou binnen enkele dagen moeten verdwijnen, zonder de noodzaak om naar een dokter te gaan. Met de juiste hoeveelheid rust en geruststelling van je familie en vriendinnen, zul je je snel beter gaan voelen. Als je je echter nog een maand na de geboorte van je baby depressief voelt, kun je een postnatale depressie (PND) hebben. Als je denkt dat je PND hebt, spreek dan met je verloskundige of arts, die je advies, ondersteuning en behandeling kan bieden.

Iemand met PND zich beter laten voelen

Als je een partner, familielid of vriend van een moeder bent die last heeft van een babyblues, stel haar dan gerust dat het normaal is dat ze zich zo voelt. Ze is misschien uitgeput en onzeker van zichzelf. Probeer het volgende:

  • Help haar haar tijd in te delen en uit te zoeken wat er nu moet gebeuren en wat kan wachten;
  • Maak lekker eten voor haar of maak wat maaltijden die ze in de vriezer kan doen;
  • Moedig haar aan om zoveel mogelijk te rusten;
  • Vertel haar dat ze een geweldige moeder is;
  • Houd bezoekers tot een minimum beperkt;
  • Als ze wil huilen, laat haar dan uithuilen;
  • Luister naar haar.

Laat haar vooral weten dat je er bent voor haar, wat er ook gebeurt. En geef haar de ruimte die ze nodig heeft om ook voor zichzelf te zorgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in