Samen Zwanger - Zwangerschapshormonen

Een hormoon is een chemische boodschap van de hormoonklieren (organen waarin de hormonen geproduceerd worden) van je endocriene systeem naar de rest van je lichaam. Zelfs als je niet zwanger bent, hebben ze invloed op je eetlust, slaap, libido. Eigenlijk alles. Als je zwanger wordt, veranderen je hormonen je lichaam in een babymaker met een aantal leuke bijwerkingen. 

Humaan choriongonadotrofine (hCG)

hCG is het hormoon dat de rest van je lichaam vertelt dat je zwanger bent. Een zwangerschapstest meet het hormoon en kan op basis van deze meting een positieve of negatieve uitslag geven.

Wat doet het?

hCG is de meest waarschijnlijke boosdoener achter ochtendmisselijkheid, omdat hogere niveaus in verband gebracht worden met intensiever braken en misselijkheid. Een andere belangrijke taak van dit hormoon is het verhogen van de productie van oestrogeen en progesteron, zodat ze hun steentje kunnen bijdragen om de baby te laten groeien.

Wanneer?

Gedurende de eerste twee maanden van je zwangerschap blijven je hCG-niveaus erg snel stijgen. Voor de rest van je zwangerschap blijven de niveaus stil staan.

Progesteron

Progesteron wordt gebruikt in anticonceptiepillen om je lichaam te laten denken dat je zwanger bent, waardoor je niet zwanger kunt worden.

Wat doet het?

Dit hormoon heeft een belangrijke functie in je zwangerschap. Tijdens het eerste trimester worden je borsten gevoeliger en kunnen ze zich voorbereiden op het maken van melk. Ook ontspant het de baarmoeder zodat het de foetus niet verwerpt. Deze ontspanning kent echter geen grenzen. Progesteron draagt bij aan een opgeblazen gevoel en vermoeidheid.

Wanneer?

De progesteronspiegels schieten omhoog tijdens het eerste trimester en blijven vervolgens weer stil staan. Tijdens de zwangerschap maakt de placenta progesteron aan. Dit betekent dat de progesteronspiegels enorm dalen zodra de placenta samen met de baby wordt geboren. Houd er rekening mee dat de daling voor stemmingswisselingen zorgt. 

Oestrogeen

Dit hormoon duwde je door de puberteit en reguleert ook je maandelijkse cyclus.

Wat doet het?

Tijdens de zwangerschap helpt oestrogeen de baarmoeder groeien en zorgt het voor een goed begin in de ontwikkeling van je foetus. Het verhoogt ook de bloedstroom, die je reukvermogen verbetert. Bijwerkingen: spataderen en een verhoogde eetlust.

Wanneer?

De oestrogeenspiegels blijven stijgen door je zwangerschap en bereiken een piek in het derde trimester. Omdat dit hormoon ook tijdens de zwangerschap door de placenta wordt aangemaakt, dalen deze spiegels ook enorm (net zoals bij progesteron).

Relaxin

De naam zegt het al.

Wat doet het?

Relaxin houdt je baarmoeder ontspannen tijdens het eerste trimester en start de groei van je placenta. Het zorgt er ook voor dat je ligamenten ontspannen, waardoor je minder goed je evenwicht kunt bewaren en meer kans hebt om te vallen. Toch opent relaxin je heupen en helpt het je water te breken om de bevalling te vergemakkelijken.

Wanneer?

De niveaus van Relaxin zijn het hoogst tijdens het eerste trimester.

Oxytocine

Oxytocine wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ of het ‘gelukshormoon’ genoemd.

Wat doet het?

Oxytocine is ons favoriete hormoon. Dit zogenaamde liefdeshormoon overstroomt je hersenen tijdens de seks, de bevalling en het geven van borstvoeding. Het geeft je een warm gevoel.

Wanneer?

Dit hormoon wekt weeën op bij een bevalling en zorgt ervoor dat je niet teveel bloed verliest na de bevalling. Ook zorgt het ervoor dat de moedermelk vrijkomt.

Prolactine

Pro = voor en lactine = melk.

Wat doet het?

Zoals de naam al doet vermoeden, helpt prolactine je lichaam melk te produceren.

Wanneer?

Als je zwanger bent, stijgen de prolactineniveaus 10 tot 20 keer om je melkklieren klaar te maken voor de melkproductie. De niveaus blijven hoog als je begint met het geven van borstvoeding. De prolactine-niveaus zijn het hoogst als je slaapt en in de vroege ochtend (wat misschien de reden is waarom veel vrouwen hun hoogste niveaus van melkproductie ervaren rond die tijd).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in