De laatste tijd is in de media veel aandacht voor het voor het effect van paracetamol op de ongeboren baby tijdens de zwangerschap. Britse onderzoekers zeggen dat paracetamolgebruik tijdens de zwangerschap het risico op gedragsproblemen bij kinderen kan vergroten. De beroepsorganisatie van verloskundigen – KNOV – plaatst kanttekeningen bij het onderzoek omdat er vragen onbeantwoord blijven en het zwakke punten bevat.

Onduidelijkheden

Zwak punt is bijvoorbeeld dat de moeder het gedrag van het kind beoordeelde en niet een ‘objectief persoon’. Ook wordt niet duidelijk hoeveel paracetamol de vrouwen slikten en waarvoor. Is het probleemgedrag gelijk onder jongens en meisjes? Hoe gaat het psychosociaal met de vrouwen en de kinderen op dat moment? Gebruikten ze nog andere medicijnen? Enzovoorts.

Hoe kun je pijnklachten verminderen zonder paracetamol te slikken?

Het advies van verloskundigen is: gebruik alleen medicijnen als het echt nodig is. Bij sommige (milde) pijnklachten, zoals spierpijn en hoofdpijn, kun je ook eerst andere methoden proberen. Rust en ontspanning werken goed. Probeer te slapen (een middagdutje) en ga vroeg naar bed. Een massage krijgen, een douche nemen, afleiding zoeken of (buiten) bewegen, kan ook goed helpen.

Helpen al deze methoden niet om van je milde (pijn)klachten af te komen, neem dan contact op je verloskundige.

Bron: De Verloskundige

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in