Samen Zwanger - Poepen na je bevalling

Niemand praat er over, maar het gebeurt toch echt. Poepen na de bevalling. Vind je het eng? Je bent niet de enige, poepen na de bevalling is gewoon, eh.. shit.

Tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen last van verstopping. Maar ook na de zwangerschap kan het even duren voordat je weer een grote boodschap kan doen. Dit is wat je moet weten over poepen na de bevalling.

 

Poepen na de bevalling: doodeng

Je zou denken dat poepen na de bevalling niet zo lastig is. Je bent inmiddels al pro in persen. En met een overzichtelijke buik zou het prima moeten gaan, toch? Het tegengestelde is waar. Veel vrouwen vinden poepen na de bevalling lastig en eng. De reden dat poepen na de bevalling zo’n issue is, kan verschillende redenen hebben.

Reden 1: Hechtingen

Tijdens de bevalling worden vrouwen vaak ingeknipt. Zo’n knip wordt een episiotomie genoemd. De knip zorgt ervoor dat je niet uitscheurt, of helpt de bevalling te versnellen. De knip wordt na de bevalling altijd gehecht. En hoewel de hechtingen er vanzelf uitvallen, kan het helingsproces nog wel eens voor ongemakken zorgen. Zo kan zitten en lopen pijn doen, maar ook kan het heel eng zijn om weer te poepen na de bevalling. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn dat de hechtingen los schieten, maar dat is gelukkig niet mogelijk. Neem je tijd en rust om te poepen, want de episiotomie is geen reden voor angst.

Reden 2: Scheurtje in de anus

Voelt het alsof er allemaal naalden in je anus steken? Het kan zijn dat je anus kleine scheurtjes heeft opgelopen tijdens de bevalling. Meestal genezen deze scheurtjes vanzelf. Het is belangrijk om je ontlasting zacht te houden. Dit doe je door gezond te eten en genoeg water te drinken. Op aanraden van een arts kun je eventueel een speciale crème smeren om de wondjes sneller te laten genezen. Vermijd vochtig toiletpapier en dep voorzichtig schoon.

Reden 3: Aambeien

Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van aambeien. De druk op de buik en de lastige stoelgang kan voor aambeien zorgen. En tijdens het bevallen kunnen de aambeien groter worden. Het persen zorgt namelijk voor meer druk op de bloedvaatjes rond de anus, waardoor de aambeien erger worden. Meestal worden de aambeien na verloop van tijd minder en kun je dus makkelijker poepen. Neem hier ook weer de tijd en de rust om te poepen, en je zult zien dat het goedkomt.

Reden 4: Mentaal

Soms zijn er geen fysieke klachten en kan het ook gewoon heel eng zijn om te poepen. Een bevalling is voor veel vrouwen een heftige gebeurtenis, waar ze soms een trauma aan over houden. Nóg een keer persen, kan dan heel eng zijn. Het is belangrijk om rustig te blijven, en de tijd te nemen. Poepen is eng, maar het moet toch een keer, en hoe sneller je er overheen komt, hoe makkelijker het is. Het ophouden maakt het alleen maar erger en enger. Als het echt niet lukt, vraag dan om advies van een arts.

Tips om makkelijker te poepen

Over het algemeen geldt dat je tijd en rust moet nemen om te poepen. Daarnaast is het belangrijk om gezond te eten. Let goed op je voeding. Zorg ervoor dat je meer dan genoeg drinkt. Eet daarnaast voedsel met veel vezels en begin ‘s morgens vroeg met lauw water en een kiwi. Fruit, lijnzaad en vezelrijk eten is ook de rest van de dag een goed idee. Dit zorgt ervoor dat je ontlasting niet te hard wordt. Als het echt niet lukt, neem je contact op met een arts, of gebruik je laxeermiddel.

 

Bron: Mamaenzo.nl, door Sherita Jager

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in