Samen Zwanger - Pre-zwangerschapsbezoek 'Zorg dat je fit genoeg bent voor de zwangerschap'

Vrouwen die een kind willen, zouden voordat ze zwanger zijn al moeten melden bij de huisarts of verloskundige, blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Door middel van een pre-zwangerschapsbezoek kunnen vrouwen zich beter voorbereiden op de zwangerschap.

Het UMC heeft onderzoek gedaan naar vrouwen en hun zwangerschappen, en concluderen dat de weken voor een zwangerschap ook belangrijk zijn. “Veel vrouwen maken pas een afspraak bij de huisarts wanneer ze acht tot twaalf weken zwanger zijn”, vertelt Marjolein Poels van het UMC. “En dat terwijl de weken daarvoor ook erg belangrijk zijn. We zien bijvoorbeeld dat veel vrouwen in de periode voor een zwangerschap, de pre-conceptie periode, een erg ongezonde levensstijl hebben.”

Pre-conceptie periode

“Je lichaam moet al voor de bevruchting in optimale vorm zijn”, gaat Poels verder. “Uit ons onderzoek is gebleken dat ook de periode voordat je überhaupt zwanger bent al invloed kan hebben op de zwangerschap en de gezondheid van de baby.”

“Je ziet bijvoorbeeld dat vrouwen een overgewicht hebben tijdens hun zwangerschap. Als je zwanger bent mag je niet meer afvallen, dus het is belangrijk om op een gezond gewicht te zijn wanneer je zwanger raakt. Dat moet dus voor de bevruchting al gebeuren.”

Speelt al jaren

Tamara Zamani is verloskundige bij het Geboortecentrum in Amsterdam. Zij staat achter de uitkomsten van het onderzoek. “Dit onderwerp speelt al jaren in de verloskunde. Wij zouden vrouwen eigenlijk al willen spreken wanneer ze stoppen met de pil.”

De verloskundige geeft aan dat dit consult pas later komt, omdat het niet wordt vergoed door de verzekering. “Dan is het vaak te laat. Ik spreek vaak vrouwen die achteraf spijt hebben gehad dat ze niet eerder zijn gekomen”, gaat Zamani verder. “Zij voelen zich dan schuldig over hun levensstijl voor de zwangerschap.”

Zamani betwijfelt of er echt verandering gaat komen na het onderzoek. “Wanneer het vergoedt zal worden, zal iedereen vóór de zwangerschap al langs komen. De vraag is dan maar of verloskundigen het dan wel aan kunnen. Verzekeringsmaatschappijen zullen er ook wel moeite mee hebben wanneer ze opeens een stuk meer gesprekken moeten vergoeden.”

Bron: RTL Nieuws, Editie NL

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in