Samen Zwanger - Rijstwafels niet goed voor jonge kinderen

De rijstwafel geldt als een verantwoord tussendoortje. Niet gek dus dat ouders hun kind er eentje geven als het zin heeft in een knabbeltje. Toch kunnen ze dat beter niet doen, waarschuwt na de Zweedse nu ook de Belgische overheid.

Er zitten nauwelijks vetten, suikers en calorieën in, reden voor veel mensen om standaard rijstwafels in huis te hebben. Wat de meesten echter niet weten is dat jonge kinderen ze beter niet kunnen eten, vanwege het arsenicum dat in rijst zit. Arseen of arsenicum kan na een lange periode van veelvuldig gebruik kanker veroorzaken. De giftige stof zit in veel grondwater. Rijst staat altijd onder water en neemt zo relatief veel van de stof op. Niet voor niets komen aan arseen gerelateerde ziektes in Aziatische landen veel meer voor, omdat daar meer rijst wordt gegeten.

Het is al langer bekend dat te veel rijst vooral schadelijk is voor jonge kinderen. “Kinderen mogen op zijn tijd best rijst eten, maar vooral niet te veel’’, aldus de Belgische Gezondheidsraad. “Zeker onder de 6 jaar moet opgepast worden.” De Zweedse overheid kwam eerder al met een soortgelijk advies. Ook het Nederlandse Voedingscentrum raadt het af om kinderen veel rijst te geven. In het Belgische rapport staat dat twee glazen rijstmelk per dag de blootstelling aan arseen bij een jong kind met 70 procent doet stijgen, twee rijstwafels leiden tot 30 procent meer blootstelling.

Vooral kinderen met een allergie voor melkproducten of kinderen uit veganistische gezinnen zijn gewaarschuwd. Zij eten ter vervanging vaak relatief veel rijstproducten en krijgen daardoor meer arseen binnen dan andere kinderen.

 

Bron: AD.nl en Welingelichtekringen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in