Samen Zwanger - Rookvrij opgroeien start in de buik

Staatssecretaris Van Rijn (VWS) start een campagne om roken voor, tijdens en na de zwangerschap tegen te gaan. Doel is dat kinderen een rookvrije start krijgen. Dat betekent dat (aanstaande) ouders goede voorlichting krijgen over de gevaren van roken.

Een rookvrije start voor ieder kind

Voor een rookvrije start voor ieder kind is het noodzakelijk dat alle (aanstaande) ouders stoppen met roken. Zeker 10% van de grotere zwangerschapscomplicaties kan voorkomen worden als zwangere vrouwen niet roken. Hoewel het aantal rokende zwangeren vrouwen tussen 2001 en 2010 is gehalveerd, blijft stoppen met roken voor en tijdens de zwangerschap een zeer belangrijk aandachtspunt. Veel vrouwen die wel stoppen met roken tijdens de zwangerschap, na de bevalling weer roken.

Gezonde levensstijl moeder cruciaal voor gezondheid kind

Een gezonde levensstijl van (aanstaande) moeders is cruciaal voor een gezonde ontwikkeling van de (ongeboren) baby. Een gezond klimaat in de baarmoeder is niet alleen van invloed op de zwangerschap, maar ook op de latere gezondheid van een kind. Daarom is het ook zo belangrijk dat als je zwanger wilt worden, je gezond bent.

Dat betekent dus: niet roken, geen alcohol en geen drugs vóór, tijdens en ook na de de zwangerschap. Roken vermindert de vruchtbaarheid van zowel vrouwen als mannen. Als je rookt tijdens de zwangerschap kan je baby te vroeg geboren worden en/of een te laag geboortegewicht hebben. Ook kan roken leiden tot blijvende gezondheidsschade voor je kind. Roken na de geboorte is ook niet goed: roken in de omgeving van de baby verhoogt de kans op wiegendood. Als je borstvoeding geeft, krijgt je baby de schadelijke stoffen via de moedermelk binnen.

Informatie over gezond leven en stoppen met roken

Lees meer over gezond leven vóór en tijdens de zwangerschap:

Bron: De Verloskundige

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in