Samen Zwanger - Rotavirus

De meest voorkomende oorzaak van diarree is een virus dat rotavirus wordt genoemd. Rotavirus veroorzaakt een maag- en darmontsteking die gastro-enteritis wordt genoemd. De infectie beschadigt de binnenkant van de darm van je baby, waardoor vloeistof kan lekken en voedsel kan passeren zonder dat er voedingsstoffen worden opgenomen. In sommige gevallen kan rotavirus leiden tot een ernstige darminfectie en uitdroging. Er is een vaccinatie beschikbaar, de rotavirusvaccinatie. 

Besmetting

Het rotavirus is erg besmettelijk. Het zit in de ontlasting, dus je moet je handen na het verschonen goed wassen. Deze besmettelijkheid duurt niet langer dan één week. Ook is het verstandig om je kindje weg te houden van de kinderopvang of kinderverblijf tot tenminste 48 uur na een waterige ontlasting. 

Ziekteverschijnselen

Dit zijn de symptomen van de rotaziekte:

  • Misselijkheid en overgeven;
  • Diarree;
  • Koorts.

Zorg ervoor dat je baby voldoende drinkt om zijn symptomen te verzachten en uitdroging te voorkomen. Het kan zo zijn dat je baby in het ziekenhuis moet worden opgenomen om extra vocht binnen te krijgen.

Voorkomen (rotavirusvaccinatie)

Je kunt deze ziekte voorkomen door je baby tegen het rotavirus te laten inenten. Deze vaccinatie wordt gegeven aan baby’s tussen de 6 en 24 weken oud (Rotarix®) of tussen de 6 en 32 weken oud (RotaTeq®) en bestaat uit twee of drie vaccinaties. De eerste wordt gegeven voordat je baby 12 weken oud is. Bij dit vaccin worden druppels in zijn mondje toegediend.

Het is gebleken dat de rotavirusvaccinatie voor 80-98% effectief is. Dit betekent dat 80-98% van de gevaccineerde baby’s niet door het rotavirus in het ziekenhuis belanden (in vergelijking met de niet-gevaccineerde baby’s). De kans is dus wel klein, maar het is geen garantie dat je baby het helemaal niet meer krijgt. De vaccinatie beschermt je baby minstens 2 jaar tegen dit virus.

In sommige gevallen kun je het vaccin beter niet aan je baby geven. Bespreek de geschiktheid dus eerst met je arts.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in