Samen Zwanger - Ruim 40 procent zwangere vrouwen kiest voor NIPT-test

De NIPT-test, waarmee kan worden getest of een ongeboren baby bijvoorbeeld het syndroom van Down heeft, is populair onder zwangere vrouwen. De test wordt sinds vorig jaar april aangeboden in Nederland, en in het eerste jaar lieten zo’n 73.000 vrouwen de test doen.

​Dat blijkt uit nieuwe cijfers van niptconsortium.nl. Met de NIPT-test kunnen drie syndromen worden aangetoond: het syndroom van Down, het syndroom van Edwards (trisomie 18) en het syndroom van Patau (trisomie 13).

42 procent

In het eerste jaar koos 42 procent van de zwangere vrouwen ervoor om een NIPT-test te doen. Van de vrouwen die kiezen voor NIPT, kiest de meerderheid (ongeveer 78 procent) van de zwangeren om ook andere bevindingen dan down-, edwards-, en patausyndroom te horen, de zogenoemde nevenbevindingen. Het gaat dan om zeldzame, ernstige chromosomale afwijkingen bij het kind, of om afwijkingen van de moederkoek.

In Nederland hebben zwangere vrouwen en hun partners de keuze of ze wel of geen prenatale screening willen. Voorheen was de combinatietest de enige prenatale test voor alle zwangere vrouwen. Pas als uit die test een verhoogde kans op een afwijking kwam, kon je de NIPT doen. Maar sinds april 2017 kan dat al meteen.

Zelf 175 euro betalen

Zwangere vrouwen die de test willen doen, moeten zelf 175 euro betalen. De rest wordt betaald uit een subsidieregeling die tot 2020 geldt. Daarna gaat een nieuw kabinet beslissen hoe er vanaf 2020 met de test wordt omgegaan: zelf laten betalen, de subsidieregeling voortzetten, betalen uit het basispakket of op een andere manier vergoeden.

Ongeveer 3 procent van de zwangeren deed vorig jaar de al bestaande combinatietest. Vóór de introductie van de NIPT koos 34 procent van de zwangeren voor screening met de combinatietest. Een onbekend aantal vrouwen liet toen ook al de NIPT-test in het buitenland doen, waar die wel beschikbaar was (tegen betaling).

Baby met afwijking? Zo toont NIPT-test dat aan

De NIPT-test is een veilige manier om te onderzoeken of hun baby het syndroom van Down heeft of een andere ernstige afwijking. En zo werkt het…

NIPT-test biedt 99 procent zekerheid

Het voordeel van de NIPT-test is dat deze betrouwbaarder is dan de combinatietest. Die laatste is een kansberekening. Komt er uit dat de kans 1 op 200 of hoger is, dan is er sprake van een verhoogde kans. Bij de NIPT, een bloedtest, heb je direct voor 99 procent zekerheid.

De NIPT is nauwkeuriger en zorgt dus voor minder onzekerheid. Maar ook als daar uitkomt dat de kans op een afwijking groot is, moet je alsnog een vlokkentest of vruchtwaterpunctie doen om écht zekerheid te hebben. Dat brengt risico’s met zich mee voor het ongeboren kind.

Bron: RTL Nieuws

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in