Samen Zwanger - Schippers keuzevrijheid geboortezorg blijft

Tijdens het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer over geboortezorg op 23 juni zegde minister Schippers toe dat de vrijheid van de zwangere vrouw bij het kiezen van een verloskundige blijft behouden: zowel in een samenwerkingsverband als zelfstandig. ‘Je kunt als zwangere vrouw gewoon overstappen, óók naar een zelfstandige verloskundige’, aldus Schippers.

Integrale bekostiging

Minister Schippers wil vanaf 2017 een nieuwe manier van bekostigen invoeren: de zogenoemde integrale bekostiging. De beroepsorganisatie van Verloskundigen (KNOV) heeft zich de afgelopen jaren hard ingezet voor een zorgvuldige en gefaseerde invoering van andere bekostigingsvormen. De KNOV heeft er eerder bij de Kamer op aangedrongen om het besluit tot invoering van integrale bekostiging te ‘stuiten’. Dit heeft geresulteerd in een schriftelijke vragenronde, een rondetafelgesprek en dit Algemeen Overleg. Met de toezeggingen die de minister in dit debat heeft gedaan, wordt een belangrijke stap gezet. Het is voorkomen dat integrale bekostiging met een ‘big bang’ wordt ingevoerd; zo krijgen de regio’s de ruimte om hun eigen tempo te volgen.

De minister gaat nu met de zorgverzekeraars in gesprek om duidelijk te maken dat dat regio’s niet in een bepaald model mogen worden gedwongen. Deze toezegging is een stap in de goede richting zodat de regio’s de vrijheid behouden om de zorg in te richten die past bij hun zwangeren. De minister bevestigde ook dat goede experimenten in het land door moeten kunnen gaan.

Keuzevrijheid geboortezorg

Wanneer een regio kiest om gebruik te maken van integrale bekostiging, heeft dit geen invloed op de vrijheid van de zwangere om te kiezen waar en hoe zij wil bevallen, benadrukt Schippers. Er zal in de nieuwe situatie nog steeds sprake zijn van thuisbevallingen, bevallingen in een geboortecentrum, poliklinische bevallingen en ziekenhuisbevallingen. De vrouw beslist dat zelf. Wel wordt ervoor gezorgd dat, wanneer en zwangere vrouw kiest voor een samenwerkingsverband dat gebruik maakt van integrale bekostiging, zij vooraf zeker weet dat er goede afspraken bestaan over samenwerking en overdrachten.

Bron: De Verloskundige

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in