Samen Zwanger - Schoonmaakmiddelen maken kinderen dikker

Schoonmaakmiddelen maken kinderen dikker, dat is tenminste een mogelijke uitkomst van nieuw onderzoek. Er zitten kennelijk ook nadelen aan een schoon huis. Te veel poetsen zou namelijk kunnen leiden tot overgewicht bij kinderen. Door de schoonmaakmiddelen veranderen hun darmbacteriën.

Canadese onderzoekers vergeleken de darmbacteriën van 757 baby’s van drie tot vier maanden oud met hun gewicht op driejarige leeftijd. De studie verscheen in vakblad Canadian Medical Association Journal. “We ontdekten dat jonge kinderen die in huizen wonen waar schoonmaakmiddelen minstens eens per week worden gebruikt twee keer zo vaak een verhoogd niveau van de darmbacterie Lachnospiraceae hebben als ze drie tot vier maanden oud zijn. Op driejarige leeftijd was hun BMI hoger dan dat van kinderen die niet zijn blootgesteld aan zwaar gebruik van desinfecterende middelen”, zegt professor Anita Kozyrskyj van de Universiteit van Alberta.

Het sterkste verband tussen overgewicht en schoonmaakmiddelen gold voor allesreinigers. Hoe meer er werd schoongemaakt met allesreinigers hoe groter de hoeveelheid van Lachnospiraceae-bacteriën bij kinderen en hoe meer overgewicht er voorkwam. Bij biologische schoonmaakmiddelen werd er geen link gevonden met overgewicht.

 

Bron: Welingelichtekringen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in