Het is niet altijd veilig om seks na de bevalling te hebben. Je moet wachten tot je bloeding (kraamvloed of lochia) na de geboorte is gestopt. Dit proces kan 4-8 weken duren. Als je seks hebt voordat het bloeden is gestopt, kun je een infectie krijgen.
Iedereen is anders. Er is geen norm, of bepaalde tijd, wanneer je zou moeten gaan streven naar seks. Het belangrijkste is om te wachten totdat je er fysiek en emotioneel klaar voor bent. Een klein percentage paren heeft in de eerste maand (na de bevalling) al seks, maar circa de helft wacht er nog even mee, net als de meeste vrouwen die bijvoorbeeld een episiotomie of een keizersnede hebben gehad. Na drie maanden hebben de meeste paren opnieuw seks gehad, hoewel sommige stellen liever zes maanden wachten. Op dit moment moet je ook anticonceptie gaan overwegen. Zelf als je nog steeds borstvoeding geeft en je menstruatie nog niet is teruggekeerd, kun je weer zwanger worden. Als je nog niet klaar bent om seks te hebben, probeer dan nog wel zo veel mogelijk lichamelijk contact te hebben met je partner. Zelfs als het je veel moeite kost, omdat je bijvoorbeeld moe bent. Het hebben van seks voelt dan minder angstaanjagend en meer natuurlijk.
Geen zin in seks?
Het is erg normaal dat je geen zin hebt om in de eerste paar weken of maanden na de geboorte van je baby te vrijen. Om te beginnen ben je waarschijnlijk uitgeput door een gebrek aan slaap en de dagelijkse verzorging van je baby. Als je borstvoeding geeft, kan het hormoon prolactine je verlangen om seks te hebben ook verminderen. Ook als je last hebt van een zwangerschapsdepressie, kan je verlangen minder zijn. Neem contact op met je huisarts, verloskundige of een psycholoog als dit een groot probleem voor je is.
Keizersnede gehad?
Als je een keizersnede hebt gehad, zou het litteken genezen moeten zijn tegen de tijd dat je hechtingen naar buiten komen. Als het nog steeds gevoelig aanvoelt, kunnen jij en je partner proberen posities te vinden die geen druk op het litteken uitoefenen. Je kunt met het voorspel beginnen om eventuele angst voor het litteken te verminderen. Als je angstig bent, zal je buik spanning op het litteken uitoefenen en dit zal ongemakkelijk aanvoelen. Je kunt een klein, zacht kussen tussen je buik en die van je partner plaatsen. Dit kan je helpen te ontspannen en beschermt je gevoelige litteken.
Lichamelijke veranderingen
Bovendien kun je ook tijd nodig hebben om te herstellen voordat je weer jezelf bent. Misschien ben je trots op de veranderingen die de zwangerschap in en aan je lichaam heeft aangebracht of vind je het moeilijk om met deze veranderingen om te gaan. Deze gevoelens zijn begrijpelijk en normaal. Veel vrouwen denken dat ze niet meer aantrekkelijk zijn. Maar als zij deze gevoelens met hun partner delen, beseffen ze dat dit absoluut niet het geval is.
Mijn partner wil wèl, maar ik niet
Bespreek je gevoelens en blijf met elkaar communiceren Je partner kan zich afgewezen voelen als je geen seks wilt en hij wèl, maar je moet niet onder druk worden gezet. Seks moet een plezier zijn, geen verplichte taak. Seks hoeft niet de volledige penetratie te betekenen. De stimulatie van aanraking kan al zeer plezierig zijn. Woorden en knuffels kunnen veel doen om affectie en emotie over te brengen. Jullie zullen beiden profiteren van deze nabijheid, totdat jullie allebei klaar zijn om weer seks te hebben. Je partner kan zich onzeker voelen over het hebben van seks nadat hij de bevalling heeft gezien. Hij kan zich zorgen maken dat seks pijnlijk voor je zal zijn of onzeker over zijn eigen gevoelens zijn. Praat over de zorgen die jullie beiden hebben. Door het probleem te delen en eerlijk tegen elkaar te zijn, kunnen jullie dit proces samen doorkomen.