Samen Zwanger - Seks na de bevalling is geen lachertje

Eén derde van de vrouwen vindt seks na de bevalling minder fijn dan ervoor. Seks gaat post zwangerschap soms maanden of jaren gepaard met pijn. Dat blijkt uit een peiling van de Britse site voor mama’s Mumsnet, die suggereert dat kersverse mama’s meer medische begeleiding nodig hebben.

Het populaire forum Mumsnet deed de rondvraag in het kader van een campagne die pleit voor een beter postnatale zorg. De resultaten tonen aan aan dat veel moeders maanden en zelfs jaren worstelen met ‘blessures’ die hun lichaam heeft opgelopen tijdens de geboorte. Hun klachten gaan van pijn bij het vrijen tot incontinentie.

Oncomfortabel vrijen

Van de vrouwen die tussen 2013 en 2016 bevielen en werden bevraagd, gaf meer dan een derde (36 procent) toe dat seks tijdens de maanden na de geboorte ongemakkelijk aanvoelde. Slechts vier procent van deze vrouwen meldde dat ze medische zorg kregen voor deze problemen. Nog eens 13 procent zei dat ze goede zorg hadden gekregen zonder meer.  De cijfers van dames met bekkenbodemspieren of incontinentie zijn vergelijkbaar. Van de 42 procent die melding maakten van deze problemen, werd slechts 18 procent redelijk goed geholpen. Ruim 70 procent zocht of kreeg geen hulp.

Weg met schaamte

“Voor de meeste vrouwen wordt de geboorte geassocieerd met een wolk van baby, maar een bevalling leidt ook tot tranen van pijn en wonden. Bij sommigen houden de problemen zoals pijnlijke seks, incontinentie- of verzakkingsklachten soms jaren aan. Maar ze lijden in stilte omdat het onderwerp vandaag nog taboe is. Op ons forum lezen we echter dat het dagelijkse leven voor veel dames moeilijker verloopt”, zegt Mumsnet-oprichtster Justine Roberts in The Independent. “We hebben een eerlijk debat nodig over wat een geboorte nog kan betekenen. Vrouwen moeten het gevoel krijgen dat ze met hun postnatale symptomen bij zorgverleners terechtkunnen en perfect worden geholpen. Ze hoeven zich er niet voor te schamen.”

Bron: Het Nieuwsblad

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in