Samen Zwanger - Speciale zwangerschapskleding op de markt tegen straling

Als aanstaande moeder wil je je ongeboren kind zo gezond mogelijk ter wereld brengen. Volgens kledingmerk Noppies maken steeds meer zwangeren zich ook zorgen over de straling van huishoudelijke apparaten. Daarom bieden ze, in samenwerking met RADYGO, stralingswerende zwangerschapskleding. Maar is het echt nodig?

In de speciale zwangerschapskleding van Noppies zit zilver verwerkt. Dit zou de straling van bepaalde apparaten tegen moeten houden. De kleding moet de ongeboren vrucht beschermen tegen de elektromagnetische straling van WiFi-routers, mobiele telefoons en smart-TV’s die bijna alle huishoudens inmiddels hebben.

In het persbericht schrijft Noppies: “Smart-technologieën zijn niet meer weg te denken uit ons leven. En omdat er (nog) geen wet- en regelgeving is hieromtrent, kan het geen kwaad om zelf af en toe een extra maatregel te nemen.”

Straling

Voor de kleding is Noppies een speciaal samenwerkingsverband aangegaan met RADYGO, ontwikkelaar van de technologie die wordt gebruikt in stralingswerende producten​.

Stralingsdeskundigen zetten hun vraagtekens bij het nut van dergelijke kleding. Gerard van Rhoon hoogleraar stralingsoncologie van het Erasmus MC denkt dat het beschermt tegen een niet-bestaand probleem. “Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de elektromagnetische straling van mobieltjes of WiFi-routers schadelijk is voor de gezondheid.”

Geen WiFi in de crèche 

Volgens Noppies en RADYGO loopt Nederland enorm achter op het gebied van stralingsbescherming. “In tegenstelling tot andere landen om ons heen, worden in Nederland nog weinig maatregelen genomen om jonge kinderen beter te beschermen tegen straling. In Frankrijk is bijvoorbeeld al een wet aangenomen die wifi-installaties in crèches verbiedt om kinderen jonger dan drie jaar beter te beschermen tegen elektromagnetische straling.”

Volgens Cees Renckens van de Vereniging tegen de Kwakzalverij zegt dit niet zoveel. “Dat crèches in Frankrijk de wifi-routers uitzetten is dan ook eerder ingegeven door een extreem voorzichtige benadering dan door wetenschappelijk bewijs.”

Hypersensitiviteit

Volgens Renckens klopt het wel dat sommige mensen last kunnen ondervinden van de straling. Maar dit zit volgens hem altijd tussen de oren. “Biologisch bewijs voor elektrohypersensitiviteit (EHS) is er niet. Dit is vooral een mentale ingebeelde ziekte.”

Bron: RTL Nieuws

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in