Samen Zwanger - 'Ongeoorloofde' subsidie voor downtest

De Nederlandse overheid staat vandaag voor de rechter omdat ze ongeoorloofde staatssteun zou geven aan ziekenhuizen die bloedtesten aanbieden voor zwangere vrouwen. Met de NIPT-bloedtest kan onder meer het syndroom van Down worden aangetoond.

Het Belgische laboratorium Gendia heeft het kort geding aangespannen. Het is een belangrijke maker van de zogeheten Niet-Invasieve Prenatale Testen (NIPT). Gendia verdiende de afgelopen jaren goed aan Nederlandse vrouwen die in eigen land niet in aanmerking kwamen voor de bloedtest.

Relatief goedkoop

De vrouwen hoefden al niet meer naar België voor de NIPT. Gendia heeft op tweehonderd plaatsen in Nederland priklocaties. Het lab zegt al meer dan 21.000 Nederlandse vrouwen te hebben geholpen.

Maar doordat de overheid voortaan acht universitaire medische centra met 26 miljoen euro per jaar gaat subsidiëren, zodat ze de test relatief goedkoop kunnen aanbieden, dreigt het bedrijf uit de Nederlandse markt te worden geprijsd.

Door de subsidie kost een NIPT-test bij een ziekenhuis 175 euro eigen bijdrage. Een test bij het Belgische Gendia kost bijna 600 euro.

Concurrentievervalsing

Gendia kan geen aanspraak maken op de subsidieregeling en vindt daarom dat sprake is van concurrentievervalsing. Het bedrijf hoopt via een kort geding voor elkaar te krijgen dat de regeling wordt opgeschort, zodat vervolgens de Europese Commissie er een oordeel over kan vellen.

Tot nog toe konden alleen vrouwen bij wie uit de combinatietest een verhoogde kans op down was gekomen de bloedtest laten doen. Vanaf 1 april is de NIPT beschikbaar voor alle zwangere vrouwen.

De rechter komt over drie weken met een oordeel. Dat is langer dan gebruikelijk, volgens de rechter ‘omdat het een complexe zaak is’.

Bron: RTL Nieuws

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in