Samen Zwanger - 'Te lang foliumzuur slikken verhoogt kans op obesitas bij kinderen'

Als je zwanger bent, is het een van de eerste vragen die verloskundigen stellen: slik je al foliumzuur? Het voedingssupplement verkleint namelijk de kans op allerlei geboorteafwijkingen. Maar volgens nieuw onderzoek brengt het te lang slikken van foliumzuur de kans op obesitas bij het kind met zich mee.

Dat zegt biomedisch wetenschapper Sara Pauwels van de KU Leuven. Samen met een team onderzoekers nam ze de voedings- en leefgewoonten van ruim 150 zwangere vrouwen onder de loep. Na de geboorte werden de kinderen een jaar lang gevolgd.

Pauwels nam DNA af uit de navelstreng en deed onderzoek naar de genen die een link hebben met obesitas. Bij vrouwen die meer dan zes maanden voor het zwanger worden foliumzuur hadden geslikt en vrouwen die het supplement tijdens de hele zwangerschap bleven slikken, waren bij hun kinderen de genen die gerelateerd zijn aan obesitas veranderd.

Geboorteafwijkingen

In Nederland wordt geadviseerd om vier weken voor het zwanger worden foliumzuur te slikken, en tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Dit verkleint de kans op geboorteafwijkingen als een open ruggetje, hazenlip en open gehemelte.

Het lastige is dat je als vrouw natuurlijk niet weet wanneer je zwanger wordt en dat dit gemakkelijk een jaar kan duren. Veel vrouwen slikken het supplement dus langer dan de aanbevolen vier weken voor de bevruchting. Ook zit foliumzuur vaak verwerkt in een multivitamine voor zwangere vrouwen, waardoor zij het gedurende de hele zwangerschap blijven slikken.

Multivitamine

Volgens Pauwels is dat dus niet verstandig. “Er is geen reden om foliumzuur door te blijven slikken, dus stop gewoon na twaalf weken”, zegt zij. Ook is het volgens haar niet nodig om zonder medische indicatie een multivitamine te slikken. “Dat hoeft alleen als er tekorten zijn. Tijdens de zwangerschap wordt je bloed gecontroleerd, dus als er een vitaminetekort is, hoor je dat vanzelf.”

Vrouwen die moeilijk zwanger kunnen worden, zouden gedurende de lange periode daarvoor af en toe een pauze kunnen inlassen bij het slikken van foliumzuur of het supplement minder dagen per week kunnen innemen. Pauwels: “Maar wat hiervoor het meest wenselijk is, moet nog worden onderzocht.”

Vervolgonderzoek

In Nederland heeft de Gezondheidsraad het landelijk advies opgesteld waarin het slikken van foliumzuur wordt aanbevolen aan zwangere vrouwen. Volgens de raad kan het geen kwaad om tijdens de hele zwangerschap foliumzuur te blijven slikken. Een woordvoerder laat weten op dit moment geen reden te zien het advies aan te passen.

“Wij houden voortdurend een vinger aan de pols en houden nieuw onderzoek in de gaten”, zegt hij. “Maar er komt continu nieuw onderzoek uit, dus we kunnen niet op elk individueel onderzoek reageren.”

Kleutertijd

Ook de Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen ziet op dit moment geen reden zwangere vrouwen een ander advies te geven. “Dit is één onderzoek. Voordat we hieraan conclusies kunnen verbinden, moet het eerst nog verder worden onderzocht. Als de voorlichting en het gebruik van foliumzuur moeten worden aangepast, komt de Gezondheidsraad met een advies en zullen wij en andere beroepsorganisaties dit beoordelen.”

Pauwels van de KU Leuven bevestigt dat het belangrijk is vervolgonderzoek te plegen. “We hebben nu een aanwijzing dat foliumzuur overgewicht bij kinderen veroorzaakt, maar het is nog te vroeg om te zeggen of dit daadwerkelijk zo is. We willen de kinderen van de onderzoeksgroep terugzien in de kleutertijd, dan kun je echt iets zeggen over obesitas.”

Bron: RTL Nieuws

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in