Samen Zwanger - TENS: Pijnbestrijding bij bevallen

TENS is een pijnverlichting die vaak door vrouwen in het begin van de bevalling wordt gebruikt. TENS staat voor Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (Transcutane Electro Neuro Stimulatie). Een TENS is gebruiksvriendelijk, wordt door batterijen gevoed en is door middel van fijne draden verbonden met platte elektrode-pads. De pads zijn bedekt met een stevige gel waardoor die gemakkelijk aan je rug blijven kleven.

Gebruiksaanwijzing

De TENS stuurt kleine, veilige pulsen van elektrische stroom via de fijne draden naar de pads die op je rug zijn bevestigd. De pulsen passeren je huid en in je spieren en weefsels. Dit geeft een zacht tintelend of zoemend gevoel, dat sterker of zwakker kan zijn, afhankelijk van het instellingsniveau. De TENS is gemakkelijk in de hand te houden, terwijl je aan het bevallen bent. En als je het niet wilt vasthouden, kun je het aan je kleding vastmaken en om je nek hangen.

Een TENS heeft knoppen die je kunt gebruiken om de frequentie en sterkte van de pulsen te regelen. Er is ook een boost-knop waarop je met je duim kunt drukken als je de sterkste stand wilt. Dit kan je helpen om door elke wee heen te komen.

Effect

Er is niet veel bewijs dat aantoont hoe effectief het gebruik van een TENS is als een vorm van pijnverlichting tijdens de bevalling, maar de meeste moeders die TENS geprobeerd hebben, hebben aangegeven dat ze het bij een eventuele volgende bevalling opnieuw zouden gebruiken. TENS kan de volgende effecten hebben:

  • De elektrische pulsen voorkomen dat pijnsignalen je hersenen bereiken;
  • De pulsen stimuleren je lichaam om natuurlijke, feel-good stoffen, endorfine genoemd, vrij te maken;
  • TENS helpt je om de controle over je bevalling te hebben en minder angstig te zijn;
  • De pulsen leiden je van je weeën af.

Meer informatie over verschillende mogelijkheden om de pijn met en zonder medicijnen te bestrijden: Pijnbestrijding.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in