Samen Zwanger - Tips voor zwangere vrouwen tijdens deze hete dagen

Op 19 juni is het hitteplan geactiveerd. Het KNMI heeft code geel afgekondigd en het RIVM roept op om regionale hitteplannen te activeren en extra zorg en aandacht te besteden aan kwetsbare groepen.

Gevolgen voor de zwangere vrouw

Een zwanger lijf moet net iets meer moeite doen om de warmte van de zomerzon weer kwijt te raken. Je merkt dan ook snel de gevolgen als je in de zon zit: je krijgt het benauwd, wordt snel rood of soms misselijk. Wat kun je doen zodat je zo min mogelijk last hebt van de hitte?

Drink voldoende

Wanneer je zwanger bent is het al belangrijk dat je meer drinkt. Wanneer het buiten heel erg warm is, is dit nog belangrijker. Probeer geen frisdranken te drinken, maar ga voor water of thee. Wacht ook niet tot je dorst krijgt, en drink je drankjes niet té koud.

Eet niet te zout

Wanneer je veel zout eet houd je meer vocht vast. Kies dan ook voor vochthoudend in plaats van zout voedsel. Probeer ook licht te eten, eet desnoods wat vaker om toch dezelfde hoeveelheden binnen te krijgen.

Vermijd de zon

Probeer in ieder geval tussen 11.00 en 17.00 uur uit de zon te blijven. Draag daarnaast altijd bescherming als je toch de zon in gaat. Sommige vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap een ‘zwangerschapsmasker’. Daarom is niet alleen zonnebrand met een hoge factor, maar ook een hoedje aan te raden.

Zoek afkoeling

Als je naar buiten gaat, probeer dan in de schaduw te zitten, of leg je voeten in een voetenbadje om wat af te koelen. Ook een natte doek op je voorhoofd of je polsen onder de kraan houden is een effectieve manier om af te koelen.

Nog mooier is het als je kunt afkoelen in het zwembad. Bovendien is zwemmen een fijne sport als je zwanger bent, omdat beweging in het water minder belastend is voor je spieren. Geen zwembad in de buurt? Je kunt ook een frisse douche nemen.

Doe het rustig aan

Tijdens de zwangerschap heeft je hart het wat zwaarder. Als het heel warm is heb je nog meer kans op duizeligheid of benauwdheid. Zet vrienden en familie dus wat harder aan het werk en zak zelf lekker achterover op de bank.

’s Nachts slaap je minder dan wanneer je niet zwanger bent, maar als het warm is wordt dit helemaal moeilijk. Probeer dan ook overdag even te gaan liggen of een dutje te doen.

Kies voor lichte kleuren

In de zomer heb je het meest aan lichte kleuren, ook al zijn grijs en zwart vaak geliefd onder zwangere vrouwen. Probeer synthetische stoffen te vermijden en ga voor bijvoorbeeld katoen.

Tips, advies of hulp nodig?

Voor tips, advies of vragen kun je altijd contact opnemen met je verloskundige. Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media, zolang de hitte aanhoudt.

Bron: De Verloskundige

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in