Samen Zwanger - Toucheren

In de laatste weken van je zwangerschap en in het begin van je bevalling word je regelmatig door je arts getoucheerd. Hierbij wordt gevoeld of je baarmoeder week is geworden en of je ontsluiting hebt.

Handeling

Je moet gaan liggen met je knieën omhoog (richting je hoofd). Ook moet je je benen vast houden. Je arts voelt aan je baarmoedermond met 2 vingers om te kijken of die week is en hoe ver je bent met de ontsluiting. Ook kan er gekeken worden naar de staat van je vliezen en de stand van het hoofdje van je kindje. Veel vrouwen vinden deze handeling niet prettig, omdat ze zich er niet fijn bij voelen en/of omdat toucheren in een infectie kan resulteren. Vraag aan je verloskundige naar de reden en noodzaak van het toucheren. Bovendien kun je vragen of er andere mogelijkheden zijn. In het begin van je bevalling vindt de verloskundige het erg belangrijk om te toucheren. Als je er nog steeds geen fijn gevoel over hebt, moet je dit vroegtijdig met je verloskundige bespreken.

Wanneer?

Je wordt in het begin van de bevalling (als je weeën hebt) getoucheerd, zodat de arts kan voelen hoeveel ontsluiting je hebt en wat de stand van het hoofdje van je baby is. Ook in de laatste weken van je zwangerschap kun je op deze manier gecontroleerd worden, omdat je bijvoorbeeld overtijd bent.

Rol van je arts

Je arts zal duidelijk aangeven wat hij of zij gaat doen of aan het doen is. Je kunt alles met je arts bespreken. Hij of zij kan pas rekening met je houden als je duidelijk bent over dingen als:

  • Komt er tijdens de bevalling een wee aan, geef dat dan aan. Toucheren tijdens een wee doet namelijk erg veel pijn;
  • Doet het toucheren pijn, dan moet je dat zo snel mogelijk aangeven;
  • Toucheren is de normaalste zaak van de wereld. Vind je het erg vervelend, geef dat dan aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in