Samen Zwanger - Tweede zwangerschap

Na je eerste zwangerschap kan een aantal zaken de neiging hebben om te veranderen en sommige blijven hetzelfde. Maar het is belangrijk om te onthouden dat elke zwangerschap uniek is.

Je baby groeit niet sneller, maar je kunt heel goed merken dat je zwangere buik een beetje sneller groeit dan de eerste keer. Dit komt omdat je buikspieren, die de eerste keer strakker waren, van nature worden losgemaakt door de eerste zwangerschap. Wees voorbereid op het overschakelen naar elastische taillebanden of begin eerder met het dragen van zwangerschapskleding.

Zwangerschapscomplicaties

Als je een gezonde vrouw bent en geen complicaties hebt gehad tijdens eerdere zwangerschappen, is je risico op het krijgen van complicaties nu laag. Het is waar dat hoe meer baby’s je hebt gehad, des te groter het risico op bepaalde complicaties is, zoals loslating van de placenta en postpartum bloeding (PPH). Maar dit is vooral een zorg voor vrouwen die veel baby’s hebben gehad. Als je eerder een zwangerschapscomplicatie hebt gehad, zoals een vroeggeboorte, pre-eclampsie, een loslating van de placenta of postpartumbloeding, loop je wèl meer risico om deze complicatie tijdens de zwangerschap weer te krijgen.

Je loopt deze keer ook een hoger risico op bepaalde complicaties als je sinds je laatste zwangerschap een chronische medische aandoening hebt ontwikkeld, zoals een hoge bloeddruk, obesitas of diabetes. Aan de andere kant, als je nog niet eerder pre-eclampsie hebt gehad (, je bent zwanger van dezelfde partner en je hebt geen hypertensie gekregen), zijn je kansen om het te ontwikkelen tijdens deze zwangerschap veel lager dan de eerste keer.

Medische en verloskundige geschiedenis

Het belangrijkste om te begrijpen is dat je medische en verloskundige geschiedenis belangrijk is en je risico op het ontwikkelen van een probleem in een volgende zwangerschap kan beïnvloeden. Zorg er dus voor dat je arts op de hoogte is van eventuele zwangerschaps- of postpartum-complicaties die je hebt gehad, problemen die je baby’s hebben gehad of medische problemen die je hebt ontwikkeld. Op die manier kan hij of zij bepalen wat de beste manier is om je zwangerschap te controleren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in