Samen Zwanger - Bloeddruk

Je bloeddruk wordt bij elke prenatale afspraak gecontroleerd. Het is een belangrijk onderdeel van het verzorgen van jou en je baby dat je bloeddruk tijdens je zwangerschap op een gezond niveau is.

Hoe zal mijn bloeddruk veranderen tijdens de zwangerschap?

Je bloeddruk zal iets veranderen gedurende je zwangerschap. Dit is volkomen normaal. Het zwangerschapshormoon progesteron ontspant de wanden van je bloedvaten. Hierdoor kan je bloeddruk tijdens het eerste en tweede trimester dalen. Door deze lagere bloeddruk kun je je flauw voelen als je te lang blijft staan ​​of te snel opstaat. Je bloeddruk is het laagst als je tussen de 18 en 20 weken zwanger bent. Tegen die tijd zul je een extra liter bloed hebben geproduceerd, die je hart door je lichaam moet pompen. In de laatste paar weken voordat je baby wordt geboren keert je bloeddruk terug naar het niveau van vóór de zwangerschap.

Je bloeddruk keert terug naar het niveau van vóór de zwangerschap in de laatste paar weken voordat je baby wordt geboren.

Waarom je bloeddruk wordt gemeten

Je arts zal je bloeddruk meten omdat die een belangrijk onderdeel van je gezondheidszorg is. De arts zal letten op tekenen van pre-eclampsie, met name later in je zwangerschap. Men denkt dat pre-eclampsie optreedt als de placenta niet goed werkt. Dit kan van invloed zijn op de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar je baby, wat dan weer de groei van je baby kan vertragen en het risico op vroeggeboorte kan verhogen. Ook zal je arts je urine testen. Eiwit in je urine en het hebben van een hoge bloeddruk zijn beide tekenen van pre-eclampsie. Hoge bloeddruk heeft verschillende namen, afhankelijk van het stadium waarin je je bevindt:

  • Voordat je 20 weken zwanger bent, wordt het chronische of pre-existente hypertensie genoemd. Dit betekent dat je waarschijnlijk al een hoge bloeddruk had voordat je zwanger werd. Maar je weet dit alleen zeker of dit het geval is als je bloeddruk hoog blijft nadat je baby is geboren;
  • Na 20 weken wordt de hoge bloeddruk zwangerschapshypertensie genoemd. Dit is gewoon de naam voor hoge bloeddruk die zich tijdens de zwangerschap ontwikkelt.

Zwangerschapshypertensie is meestal geen probleem. Je krijgt gewoon extra bloeddrukcontroles aangeboden. Als je bloeddruk te hoog wordt, kun je het advies krijgen om medicatie in te nemen om het onder controle te houden. Als je een chronische of pre-existente hypertensie hebt, betekent dit dat je eerder pre-eclampsie ontwikkelt. Je arts moet je informatie geven over de symptomen en de dingen waar je op moet letten.

Zal mijn bloeddruk dalen na mijn bevalling?

Als je na 20 weken een hoge bloeddruk hebt ontwikkeld, zal deze waarschijnlijk weer normaal worden nadat je baby is geboren, maar dit kan enkele weken duren. Je bloeddruk wordt minstens één keer gecontroleerd binnen zes uur na de geboorte van je baby. Daarna, als je zwangerschapshypertensie had, moet je de bloeddruk mogelijk elke vier uur laten controleren. Als je bloeddruk hoog blijft, moet je mogelijk enkele maanden nadat je  baby is geboren, medicatie innemen om het onder controle te houden.

Als je een chronische of pre-existente hypertensie had, moet je mogelijk medicatie nemen. Dit komt omdat het onwaarschijnlijk is dat je bloeddruk zal dalen nadat je baby is geboren. Langdurige hoge bloeddruk is geen ziekte, maar artsen zullen je adviseren om het met medicatie te beheersen. Een hoge bloeddruk gedurende vele jaren verhoogt je risico op het ontwikkelen van hartproblemen en een beroerte op latere leeftijd.

Wat kan ik doen om mijn bloeddruk op een gezond niveau te houden?

Als je maatregelen neemt om je bloeddruk onder controle te houden vóór en tijdens de zwangerschap, kan dit ertoe bijdragen dat jij en je baby gezond zijn. Dit zijn enkele maatregelen:

  • Sla nooit een prenatale afspraak over, hoe goed je je ook voelt;
  • Zorg ervoor dat je bloeddruk en urine bij elke afspraak worden gecontroleerd;
  • Bel je arts als je je onwel voelt tussen de afspraken door;
  • Sport regelmatig, ga wandelen en doe met een yoga- of zwemles mee, na overleg met je arts;
  • Eet een uitgebalanceerd dieet en beperk de inname van zout.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in