Ervoor zorgen dat één huilende baby gaat slapen en in slaap blijft is al moeilijk, maar twee huilende baby’s tegelijkertijd laten slapen is een hele klus. Maar er zijn manieren om het voor jou en je baby’s gemakkelijker te maken.
Stel dezelfde bedtijd in
Het idee is simpel: leg je baby’s tegelijkertijd op bed zodat ze eerder een gesynchroniseerd slaappatroon zullen ontwikkelen. Als je dat niet doet, kunnen ze na elkaar wakker worden en daar kun je erg moe van worden. Een andere manier om je baby’s te synchroniseren is dat je, zodra één baby huilt omdat hij gevoed wil worden, de andere wakker maakt en hem ook voedt.
Twee bedden
Velen laten hun tweeling het bedje delen. Sommige ouders geven aan dat het dan lijkt alsof de baby’s beter slapen. Toch zijn hier geen aanwijzingen voor, sterker: Er wordt geadviseerd om dit juist niet te doen vanwege een verhoogd risico op een aantal ernstige problemen, zoals oververhitting, verstikking en wiegendood. Tweelingen die te vroeg geboren worden, of met een laag geboortegewicht, hebben een hoger risico op wiegendood. Door gebruik te maken van twee bedjes, kan het risico verlaagd worden. De bedjes kun je natuurlijk wel zo dicht mogelijk bij elkaar plaatsen, zodat ze elkaar kunnen zien. Je tweeling vindt dat misschien geruststellend.
Maak een bedtijdroutine voor allebei
Ontwikkel een rustgevende bedtijdroutine – misschien een warm bad, verhaaltje voor het slapengaan en een paar minuten knuffelen of zingen – en zorg ervoor dat het eenvoudig genoeg is om dit met beide baby’s te doen. Herhaal dezelfde activiteiten en je baby’s zullen spoedig aanvoelen dat het tijd is om te gaan slapen.
Zorg eerst voor de kalmste baby
Als een van de baby’s meestal onrustig is en de andere meestal kalm, kun je in de verleiding komen om meer tijd door te brengen met de onrustige baby. Dit wordt afgeraden omdat de kalme baby dezelfde aandacht nodig heeft. Voordat je de onrustige baby verzorgt, moet je even de kalme baby controleren om er zeker van te zijn dat hij gelukkig is. Dit zorgt ervoor dat niemand over het hoofd wordt gezien en dat beiden zich geliefd en veilig voelen. Maak je ook geen zorgen of de ene baby de andere wakker maakt: veel tweelingen schijnen zich niet te storen aan het gehuil van hun broer of zus, zelfs als ze in dezelfde kamer zijn.
Breng je baby’s naar bed als ze nog wakker zijn
Laat je baby’s in bed in slaap vallen in plaats van in je armen. Natuurlijk kun je ze nog een snelle knuffel geven na de gezamenlijke bedactiviteiten.
Ontmoedig ’s nachts wakker worden
Houd de interacties met je baby’s tot een minimum beperkt, zodat ze sneller weer in slaap kunnen vallen. Als ze wakker worden, kun je het beste de kamer zwak verlicht houden, geen oogcontact maken en ze na het voeden weer in bed leggen.Het ontwikkelen van een normaal slaappatroon is vaak afhankelijk van het gewicht van je baby, niet van zijn leeftijd. De slaappatronen van de tweeling zijn mogelijk onafhankelijker, vooral als ze verschillen in grootte of temperament.