Samen Zwanger - In Frankrijk uit de handel genomen vitamine-D-merk niet in Nederland verkocht

Het vitamine D-preparaat Uvestérol D, waarvan de verkoop in Frankrijk opgeschort is, is in Nederland niet verkrijgbaar. Dat melden de apothekersorganisatie KNMP en de Voedsel- en Warenautoriteit.

Uvestérol D alleen verkocht in Frankrijk

Het vitaminesupplement Uvestérol D van de farmaceutische producent Crinex mag voorlopig in Frankrijk niet meer worden verkocht. Het populaire vitamine-D-supplement voor baby’s is uit de handel genomen, omdat het middel in verband wordt gebracht met de dood van een zuigeling. De Franse minister van Volksgezondheid heeft benadrukt dat er alleen twijfels zijn over Uvestérol D. De veiligheid van andere vitamine-D-middelen voor baby’s staat niet ter discussie.

Advies dosering vitamine D in Nederland

In Nederland is het advies alle kinderen van 0 tot 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag te geven- ongeacht de voeding. Vitamine D is nodig voor een goed bottenstelsel en een goed gebit. Vitamine-D-druppels worden in Nederland geleverd met een pipet om de druppels makkelijk te kunnen toedienen aan zuigelingen. Bij het Nederlandse Centrum voor Bijwerkingen Lareb zijn nog nooit meldingen binnengekomen over problemen met de toediening.

Wel kreeg het Lareb vorig jaar een melding binnen over overdosering van vitamine-D-druppels. Een pasgeboren baby moest na braken opgenomen worden in het ziekenhuis. De baby had de voor veel vitamine-D-preparaten gangbare dosering van tien druppeltjes gekregen, terwijl de gebruikte druppels vijf keer zo sterk waren als die van andere merken.

Ook het Franse middel Uvestérol D is sinds 2014 vijf keer sterker geconcentreerd dan daarvoor. “Het is dus echt belangrijk om altijd goed de bijsluiter te lezen”, zegt Lareb-directeur Agnes Kant. “Die vitamine-D-druppels verschillen van elkaar.”

Bron: De Verloskundige

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in