Samen Zwanger - Vader met kind mag minder vaak op jobgesprek

Onderzoekers van de UGent en de KU Leuven hebben nagegaan of kinderen hebben je kansen bij een sollicitatie beïnvloedt. De resultaten zijn verrassend.

Stijn Baert (UGent) en Nick Deschacht (KU Leuven) verstuurden in het voorjaar van 2016 in totaal 960 sollicitaties voor jobs op de Vlaamse arbeidsmarkt. Mannelijke sollicitanten die aangaven één of twee kinderen te hebben, bleken 18 procent minder uitnodigingen te krijgen voor een jobgesprek dan mannen zonder kinderen.

De onderzoekers zien er een mogelijke verklaring in dat mannen die spontaan vermelden kinderen te hebben, kunnen gezien worden als minder assertief, competitief, onafhankelijk en dominant. ‘Deze verklaring strookt met het feit dat de ongunstige behandeling van vaders bovendien groter blijkt in typisch mannelijke beroepen’, luidt het.

Opvallend is ook dat vaderschap vooral afgestraft wordt in de private sector. In de publieke of de non-profitsector werd geen ongelijke behandeling gevonden.

Straf voor toekomstige zwangerschap?

Ook voor vrouwelijke sollicitanten bleek het aantal kinderen erg bepalend. Moeders met één kind werden 22 procent minder vaak op sollicitatiegesprekken uitgenodigd in vergelijking met niet-moeders. Moeders met twee kinderen hadden net meer kans op een jobgesprek in vergelijking met niet-moeders.

‘Wellicht is de reden dat werkgevers vrezen dat een (jonge) moeder met één kind opnieuw vlug zwanger zal worden en dus een tijdje niet zal komen werken. Bij moeders met twee kinderen is dat risico kleiner, want de kans dat iemand de stap naar drie kinderen zet, is in ons land niet zo groot. Deze bevindingen stroken met ons eerder onderzoek dat toonde dat jonge lesbiennes meer positieve feedback krijgen op hun sollicitaties dan jonge vrouwen die gehuwd zijn met een man.’

Bron: De Standaard

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in