Samen Zwanger - Vaders moeten 6 maanden voor conceptie stoppen met alcohol

Bij de conceptie komen sperma en eicel samen, beide afkomstig uit een mens. En er zijn sterke aanwijzingen dat zowel sperma als eicel aan kwaliteit inboeten als de man of vrouw drinken in de maanden voor de conceptie.

Een Chinese studie, gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology , toont aan dat alcoholconsumptie enkele maanden vóór de zwangerschap het risico op hartaandoeningen bij kinderen verhoogt .

Cardiologen onderzocht de effecten van alcoholgebruik door ouders op het hart van hun toekomstige kinderen op meer dan 40.000 patiënten en bijna 300.000 baby’s. “De resultaten suggereren dat, wanneer paren proberen een baby te krijgen, mannen minstens 6 maanden vóór de bevruchting geen alcohol moeten consumeren,” zegt Jiabi Qin, een van de auteurs van de studie in  Science Daily. .

Volgens deze studie loopt een baby verwekt door een drinkende vader een 44% hoger risico op hartafwijkingen van het kind. Dat loopt op naar 52% in het geval van “binge drinking”, dus als de toekomstige vader af en toe een avond lam wordt. Bij aanstaande moeders verhoogt alcoholconsumptie tijdens de drie maanden voorafgaand aan de conceptie risico op aangeboren hartaandoeningen met 16 procent.

Ouders zijn vaak overbezorgd over de gezondheid en het welzijn van hun kind als dat eenmaal geboren is. Maar dat is voor aangeboren hartafwijkingen te laat.

 

Bron: Welingelichte Kringen, door Ans Vink

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in