Samen Zwanger - ‘Vara maakt programma ten koste van kwetsbare meisjes’

BNNVARA heeft een programma gemaakt rond zwangere tienermeisjes. Anders dan de omroep beweerd worden de problemen van de meisjes gebruikt om smakelijke tv te maken en komen de meisjes er bekaaid af. Deelnemers van het Vier Handen op één Buik van omroep BNNVARA voelen zich dan ook misleid door de programmamakers. Dat schrijft NRC, dat sprak met vier oud-deelnemers, partners, een oud-personeelslid van producent Skyhigh TV en een pastor die bij de opnames betrokken was.

Door: Gerard Driehuis

In het programma helpen bekende moeders verschillende toekomstige tienermoeders tijdens en na hun zwangerschap. Maar in de praktijk, zo schrijft NRC, staan de belangen van de aanstaande moeders lang niet altijd voorop. Ze tekenen vergaande contracten waarin ze veel rechten weggeven. In ruil daarvoor krijgen ze een ‘schadeloosstelling’ van 750 euro.

”Ze komen niet om te helpen. Ze willen vooral laten zien wat er verkeerd gaat”

Drie van de vier deelnemers die de krant sprak, wilden stoppen met deelname aan het programma.”Ze komen niet om te helpen. Ze willen vooral laten zien wat er verkeerd gaat”, zegt een van de deelneemsters in de krant. Stoppen ‘zonder aantoonbare reden van overmacht’ kost de deelnemers echter 5000 euro, zo staat in de contracten, waardoor de deelnemers ervan afzagen. De beelden van de tieners mogen worden uitgezonden zonder dat ze de beelden vooraf hebben gezien, al zijn regels daarover voor het laatste seizoen veranderd. Het gaat soms om gevoelige informatie, zoals beelden van een ruzie boven babybedjes (afkomstig van een camera in de babykamer die 24 uur opnamen maakt) en moeders die zich afvragen of hun partner de vader wel is. Als bij een stel over dat laatste twijfels zijn, betalen de programmamakers een dna-test, op voorwaarde dat de uitslag daarvan met camera’s erbij bekend wordt gemaakt. In het programma bleek de dna-test niet goed uit te vallen.

BNNVARA zegt dat het programma juist heel zorgvuldig wordt gemaakt.

Bron: Welingelichte Kringen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in