Samen Zwanger - Vega(n) eten én een gezonde zwangerschap Kan dat

Elke mommy to be heeft de wens om haar kind gezond op de wereld te zetten. In hoeverre gaat dat samen met het steeds populairder wordende vegetarische of veganistische dieet? The New York Times zocht het uit en concludeert dat het een het ander niet hoeft te belemmeren.

Door: Sherida van Ijsselmuide

Aangezien het voor zwangere vrouwen erg belangrijk is om genoeg vitaminen en mineralen binnen te krijgen, bestaat de angst op tekorten wanneer zij tijdens hun zwangerschap vasthouden aan hun veganistische of vegetarische eetgewoonten. Vrouwen die in verwachting zijn, hebben vooral veel vitamine B12 en ijzer nodig, stelt Shannon Clark, arts en onderzoeker foetale geneeskunde aan de Universiteit van Texas. IJzer is volgens haar cruciaal omdat een tekort kan leiden tot bloedarmoede en het risico op ondergewicht bij de baby verhoogt.

Desondanks blijkt uit een review van 22 onderzoeken naar het onderwerp dat een gezonde zwangerschap zeker mogelijk is wanneer er wordt vastgehouden aan een vegetarisch of veganistisch dieet. De baby’s bleken geen ernstige geboorteafwijkingen te hebben en ook waren er geen andere problemen bij de kindjes of moeders.

Voordelen van vleesloos dieet

Het zou zelfs voordelen hebben om vlees links te laten liggen. Zo bleek uit onderzoek in 2010 dat een vegetarisch dieet het risico op overmatige gewichtstoename tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap verlaagde. Ook wordt het risico op zwangerschapsdiabetes minder, stelt Susan Levin, directeur voedingseducatie bij de Physicians Committee for Responsible Medicine, een groep die pleit voor een dieet gebaseerd op planten. Voor wie het niet ziet zitten om alleen planten te eten, wees gerust. Vleeseters die tijdens hun zwangerschap veel groenten eten kunnen hetzelfde effect bereiken, aldus Levin tegenover The New York Times.

Toch is het niet makkelijk voor zwangere vrouwen om vast te blijven houden aan hun vegetarische of veganistische eetgewoonten, volgens dokter Clark. „Een vrouw was zwanger van een tweeling én vegetariër, maar omdat haar eetlust zo veranderde kon ze geen groenten meer zien”, vertelt zij aan de krant. „Ze at tijdens haar zwangerschap alleen nog maar geprakte aardappelen, eieren en kip.”

Extra maatregelen

Om tijdens je zwangerschap als vegetariër of veganist toch aan je vitaminen te komen, wordt aangeraden extra maatregelen te nemen. Denk aan prenatale vitaminen en het eten van ijzerrijk voedsel als spinazie, gedroogde bonen, linzen, bieten en rozijnen. Voor een optimale opname van het ijzer kun je dit gezonde voedsel het beste koken en in water te laten weken óf eten in combinatie met voedingsmiddelen die veel vitamine C bevatten.

Bron: Metro

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in