Samen Zwanger - Verloskundigen en gynaecologen doen mee met rechtszaak tegen tabaksindustrie

Verloskundigen en gynaecologen streven naar een rookvrije omgeving voor alle zwangeren door het bieden van gerichte voorlichting en persoonlijke begeleiding. Daarom ondersteunen zij de aangifte van advocaat Bénédicte Ficq tegen de tabaksindustrie. Zwangere vrouwen en hun omgeving moeten beschermd worden tegen de ernstige gezondheidsrisico’s van (mee)roken voor henzelf en hun (ongeboren) kind.

Roken en zwangerschap

Roken beïnvloedt de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen. Daarnaast vormt roken tijdens de zwangerschap een ernstig risico voor kind en moeder. Roken verhoogt sterk de kans op complicaties in de zwangerschap, zoals een miskraam en groeivertraging. Kinderen van rokende moeders hebben een grotere kans op wiegendood, astma, gedragsproblemen, luchtwegaandoeningen en oorontstekingen.

Aangifte

Strafrechtadvocate Ficq deed in 2016 namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten aangifte tegen de tabaksindustrie. Hierin wordt de tabaksindustrie ter verantwoording geroepen voor de rol die zij speelt in het doelbewust manipuleren van zowel hun producten als (toekomstige) gebruikers, met als doel zich van een afzetmarkt te verzekeren. De tabaksindustrie maakt zich hierbij schuldig aan strafbare feiten.

De beroepsverenigingen van verloskundigen en gynaecologen (De KNOV en de NVOG) sluiten zich aan bij het initiatief van ondersteunen om aangifte te doen tegen de 4 grootste tabaksfabrikanten. Het doel is een strafrechtelijke vervolging. Steeds meer partijen waaronder kinderartsen, huisartsen, tandartsen instellingen voor de verslavingszorg, een aantal ziekenhuizen en huisartsen doen mee aan de aanklacht.

Bron: De Verloskundige

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in