Samen Zwanger - Voortekenen van de bevalling

Je bevallingsdatum komt dichterbij, maar hoe merk je wat de voortekenen zijn? Zelfs de meest subtiele veranderingen kunnen aangeven dat je baby onderweg is.

In de latente fase (de eerste fase van de bevalling) heb je waarschijnlijk last van de volgende voortekenen:

  • Aanhoudende lage rugpijn of buikpijn, met menstruatieachtige krampen;
  • Pijnlijke samentrekkingen die onregelmatig van kracht en frequentie kunnen zijn, stoppen en weer starten;
  • Vliezen gebroken. Je vliezen kunnen breken met (een kleine hoeveelheid) vruchtwater. Dit kan al enige tijd voor de bevalling gebeuren. Je moet het je verloskundige echter wel laten weten;
  • Een bruine of bloederige slijmafscheiding (slijmprop) verliezen;
  • Verstoorde slaap.

Verloskundige bellen

Waarschijnlijk heb je al met je verloskundige besproken wat je moet doen als je denkt dat je gaat bevallen. Twijfel je, schaam je dan niet om te bellen. Verloskundigen zijn het gewend om constant door vrouwen te worden gebeld die iets niet zeker weten en begeleiding nodig hebben. Dat is een deel van hun werk. De verloskundige wil horen wat je hebt meegemaakt en vooral hoe snel de weeën elkaar opvolgen. Dit kan zij al horen aan de toon van je stem en hoe je reageert op samentrekkingen. Dit is echter niet altijd mogelijk.

Als je van plan bent om in het ziekenhuis of in een geboortecentrum te bevallen, hoef je er niet meteen naartoe te gaan. In plaats daarvan kan je verloskundige je wat tips geven en je aanraden om thuis te blijven tot de weeën frequenter en sterker worden. Vertrouw op je instincten als je denkt dat het moment is aangebroken om het huis te verlaten of om de verloskundige in te schakelen. Dit kan betekenen dat je de druk van je partner, je moeder of wie dan ook moet negeren totdat je voelt dat dit het juiste moment is om te gaan.

Verloskundige bellen

Als je naar een ziekenhuis of geboortecentrum gaat, bel dan altijd voordat je vertrekt, omdat de door jou gekozen kamer mogelijk bezet is. Als dat het geval is, kan het personeel je vragen om wat langer thuis te blijven. Ze kunnen je ook naar een andere kamer verwijzen.  Als je besluit dat het tijd is om te vertrekken, moet je er rekening mee houden dat het moeilijker is om te bewegen als je weeën langer, sterker en frequenter worden.

Dus, bel je verloskundige als je:

  • Baby minder beweegt dan normaal;
  • Vliezen breken of als je denkt dat je vruchtwater lekt;
  • Een vaginale bloeding hebt (tenzij het een kleine hoeveelheid is of je slijmprop);
  • Ernstige hoofdpijn hebt, veranderingen in je zicht waarneemt en je gezicht, handen of voeten opzwellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in