De wasbare luier is terug van weggeweest en aan een opmars bezig. Dat is ook hoognodig als je bedenkt dat elke baby maandelijks 22 kg luierafval ‘produceert’. Ofwel circa 260 kg (!) per baby per jaar. Gelet op de noodzaak van vermindering van de afvalberg, is de wasbare luier een duurzaam alternatief. Dat niet alleen, je bespaart er ook nog eens enkele honderden euro’s mee.
Met de in de wind wapperende witte katoenen doeken van vroeger heeft de wasbare luier van nu niets meer te maken. Integendeel, de moderne wasbare luier is helemaal van deze tijd, zit goed, is comfortabel en in allerlei varianten verkrijgbaar. Bovendien gooi je ze niet weg als wegwerpluiers, maar gebruik je ze telkens weer. En dat scheelt geld.
Pasvorm en gemak
De katoenen luier van vroeger was niet meer dan een rechthoekige lap die je met veiligheidsspelden moest vastzetten. Een groot verschil met de wasbare luier van nu. Die is zacht, ademend, heeft een uitstekende pasvorm en beschermt de huid van je kindje optimaal. Bij de meeste wasbare luiers hoort een waterdicht overbroekje met zachte randjes dat met klittenband of drukknoopjes wordt gesloten. Natuurlijk zijn alle materialen volledig milieuvriendelijk en bevatten ze geen chemische bestanddelen.
Eerder zindelijk
Goed om te weten is bovendien dat een kind dat wasbare luiers draagt ruim een jaar eerder zindelijk kan zijn. Dat komt omdat het kind eerder beseft dat de luier nat is. Als je daarop tussen het eerste en tweede levensjaar inspeelt en je kind oefent om op die momenten op het potje te gaan, ontstaat al snel de link tussen het potje en het voorkomen van een natte luier.
Goedkoper
Zoals gezegd is het gebruik van wasbare luiers goedkoper dan wegwerpluiers. Je wast ze immers voor hergebruik in plaats van steeds nieuwe te kopen. Volgens de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, die met de landelijke campagne ‘Mazzelkontjes’ de wasbare luier in de spotlights plaatst, scheelt dat per kind al gauw rond de 500 euro. Milieu Centraal heeft in diverse gemeenten pilots opgezet waarbij jonge ouders kennis konden maken met wasbare luiers. Ze konden ze in de praktijk testen en de voordelen ervaren. Die voordelen zijn er trouwens ook voor de gemeenten zelf; zij besparen immers flink op de hoeveelheid afval en de kosten voor afvalverwerking.
Meer weten? Kijk voor informatie op: www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/mazzelkontjes.