Samen Zwanger - Wat niemand je vertelt over de bevalling

Zodra je weet dat je mama of papa wordt, duik je natuurlijk meteen in de boeken. Je denkt dat je door de geworven kennis op alles bent voorbereid. Helaas is dat niet altijd het geval. Bij je eerste kindje heb je natuurlijk geen idee hoe je de bevalling zult ervaren. Je bent er waarschijnlijk al wel van bewust dat het pijn gaat doen. En zo niet, dan hoor je het wel van mensen in je omgeving. Bepaalde dingen vertellen ze je dan weer niet. Die dingen hebben wij voor jou op een rijtje gezet.

Poepen en plassen tijdens de bevalling

De mogelijkheid bestaat dat je door de druk moet poepen of plassen tijdens de bevalling. Dit gebeurt wel vaker en je hoeft je dus niet onzeker te voelen. Het wordt zo snel mogelijk opgeruimd, zodat niemand het kan zien. De meeste vrouwen merken het zelf niet eens.

Energieloos of hyper?

Een bevalling vergt heel veel energie. Meestal zijn vrouwen dan ook moe en energieloos. Toch zijn er ook vrouwen die erg hyper zijn en s’ nachts na de bevalling niet kunnen slapen. Je lichaam maakt namelijk adrenaline aan bij heftige gebeurtenissen. En bevallen is vanzelfsprekend een van deze gebeurtenissen.

Borstvoeding

Je hebt ineens dikke borsten en ze lekken als een zeef. Bovendien kunnen je tepels erg pijnlijk worden. Veel vrouwen ervaren pijn bij het geven van borstvoeding. De kin en neus van je kindje moeten de borst raken en het mondje moet wagenwijd openstaan. Gebeurt dit niet? Dan drukken de kaken van je baby te veel op je tepel, omdat de tepel niet diep genoeg in het mondje van je baby ligt.

Aambeien

Rond de anus bevinden zich bloedvaten en weefsels. Door het persen ontstaat er druk op de anus en raken ze uitgerekt en geïrriteerd. Hierdoor ontstaan aambeien. Zitten en lopen kan zeer doen en het kan erg gaan jeuken.

Bloeden als een rund

Tot 6 weken na je bevalling kun je nog bloeden als een rund. De zwaarte van de bloeding verschilt natuurlijk van vrouw tot vrouw.

DIT WAS MIJN EERSTE EN LAATSTE KEER

Na de weeën en urenlang persen ben je het toch wel echt zat. Een gedachte die bij je opkomt, is waarschijnlijk dat dit je eerste en laatste keer is. Niemand doet dit toch voor de lol? Naai alles maar aan elkaar. Ik wil naar huis! Maar zodra je je kindje in je armen hebt, besef je pas echt dat de bevalling het helemaal waard was. Een typisch geval van na regen komt zonneschijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in