Samen Zwanger - Weeënstorm

Tijdens de bevalling heb je weeën in verschillende tempo’s.  Deze weeën zorgen ervoor dat je baarmoedermond steeds wijder wordt (ontsluiting). Naarmate de bevalling vordert, worden de weeën intenser, langer en regelmatiger. Heb je echter soms erg veel weeën achter elkaar waardoor ze elkaar zelfs overlappen, dan wordt dit de weeënstorm genoemd.

Als je binnen 10 minuten meer dan 6 weeën moet opvangen, is er sprake van een weeënstorm. Bij een weeënstorm kun je niet de rust pakken en de tijd nemen, waardoor je ze moeilijker kunt opvangen. Deze storm kan ervoor zorgen dat je binnen een korte tijd 10 centimeter ontsluiting hebt. Dit type ervaring verschilt van vrouw tot vrouw. De ene vond het erg fijn, omdat de bevalling zo snel voorbij was, de ander vond het erg pijnlijk en beangstigend.

Oorzaak

Een weeënstorm komt vaker voor bij een ingeleide bevalling dan bij een natuurlijke bevalling. Je lichaam kan ervan schrikken dat de weeën kunstmatig in gang zijn gezet. Neem direct contact op met je arts of verloskundige als je thuis een weeënstorm krijgt. Hij of zij kan voelen hoeveel ontsluiting je hebt en of je naar het ziekenhuis moet. Probeer deze weeën in warm water op te vangen (bad of douche).

Pijnbestrijding

Een weeënstorm kan erg pijnlijk zijn. In het ziekenhuis kun je bijvoorbeeld vragen om een ruggenprik, een TENS of morfine.

Schadelijk?

Tijdens elke wee trekt je baarmoeder samen, waardoor je baby even minder zuurstof binnen krijgt. Tussen de weeën door krijgt je baby weer voldoende zuurstof. Bij een weeënstorm is er weinig tot geen tijd tussen de weeën door en zit hij een beetje klem in de baarmoederhals. Zodra je baby geboren is, zal hij dan ook een blauwig kleurtje hebben. Dit trekt erg snel bij (binnen een paar minuten). Maak je geen zorgen, jij en je baby worden nauwlettend in de gaten gehouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in