Week 40

0
605

[metaslider id=2077]

Hoe je baby groeit

Het is n week 40 moeilijk om te zeggen hoe groot je baby zal zijn, maar een gemiddelde pasgeborene weegt 3500 gram en is 50 centimeter lang. Zijn schedelbeenderen zijn nog niet gesmolten, waardoor ze elkaar een beetje kunnen overlappen, zodat het hoofdje tijdens de bevalling goed aansluit op het geboortekanaal.

Hoe je leven verandert

Waarschijnlijk ben je je uitgerekende bevallingsdatum nu al voorbij, maar je bent nog steeds zwanger. Dit kan erg frustrerend zijn, maar het is normaal. Om er zeker van te zijn dat het goed gaat met je baby, zal je arts of verloskundige je controleren.

Je kunt een biofysisch profiel (BPP) hebben, dat bestaat uit een echografie om te kijken naar de algemene bewegingen van je baby, ademhalingsbewegingen en spierspanning, evenals de hoeveelheid vruchtwater dat je baby omringt (belangrijk omdat het een weerspiegeling is van hoe goed de placenta je baby ondersteunt). Als het testen van de foetus niet geruststellend is, omdat het vruchtwaterpeil bijvoorbeeld te laag is, word je geïnduceerd. Als er een ernstig, dringend probleem is, beval je mogelijk met een spoedkeizersnede. Ook de conditie van je baarmoederhals kan invloed hebben op wanneer en hoe je arbeid wordt geïnduceerd.

Meer informatie over: Bevalling inleiden

Als je geen weeën krijgt (en de bevalling maar niet wil beginnen), kan je arts of verloskundige bepaalde medicijnen en technieken gebruiken om de weeën op te wekken of te induceren. Dit wordt gedaan als de risico’s van het verlengen van je zwangerschap hoger zijn dan die van de inductie. Meestal wordt de bevalling 1 tot 2 weken na de uitgerekende bevallingsdatum ingeleid. Na ongeveer 42 weken kan de placenta de voedingsstoffen minder goed afleveren. Bovendien heb je naarmate je de uitgerekende bevallingsdatum overschrijdt meer kans op ernstige complicaties.

Verschillende methoden

Er bestaan verschillende methoden om de bevalling in te leiden. Wat er wordt gebruikt, is afhankelijk van je individuele situatie, de conditie van je baarmoederhals en de urgentie van de inductie. Als je baarmoederhals nog niet is verwijd, word je opgenomen in het ziekenhuis en zal je arts of verloskundige je waarschijnlijk inleiden door het inbrengen van medicatie (prostaglandinen). Deze medicatie zorgt ervoor dat je baarmoederhals gereed is en kan ook voldoende samentrekkingen stimuleren om de bevalling te starten. Als de prostaglandinen niet het nodige effect opleveren, krijg je oxytocine toegediend. Dit gebeurt via een infuus en is bedoeld om de bevalling te starten of de weeën op te wekken.

Ontspan

Bekijk je favoriete programma’s, lees een roman, spreek met vriend(in)en af, ga slapen of doe dutjes als je kunt. Het kan elk moment gebeuren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in