Week 28

0
355

[metaslider id=1999]

Hoe je baby groeit

Je baby is in week 28 ongeveer 900 gram en is 35 centimeter lang. Hij kan al met zijn ogen knipperen, die nu ook wimpers hebben. Met zijn ontwikkelde zicht, kan hij waarschijnlijk het licht zien dat door je baarmoeder binnenvalt. Ook ontwikkelt je baby miljarden neuronen in zijn hersenen en krijgt hij er weer babyvet bij, als voorbereiding op het leven in de buitenwereld.

Hoe je leven verandert

Het derde en laatste trimester start deze week. Op dit moment bezoek je waarschijnlijk elke twee weken de verloskundige. Na 36 werken bezoek je de verloskundige één keer per week. Je baby kan licht zien en bereidt zich in een hoog tempo op de geboorte voor.

Rond deze tijd voelen sommige vrouwen een onaangename, griezelige en kriebelende sensatie in hun onderbenen en een onweerstaanbare drang om hun benen te bewegen, vooral als ze proberen te ontspannen of te slapen. Als dit gevoel tijdelijk minder wordt als je beweegt, heb je mogelijk het zogenoemde Rusteloze Benen Syndroom. Niemand weet waardoor dit wordt veroorzaakt, maar het komt relatief vaak voor bij aanstaande moeders. Probeer je benen te strekken, te masseren en beperk de hoeveelheid cafeïne die je binnen krijgt. Vraag je huisarts of verloskundige of je ijzersupplementen moet innemen, deze kunnen rusteloze benen verlichten.

Meer informatie over: Pre-eclampsie

Pre-eclampsie (in de volksmond: zwangerschapsvergiftiging) is een ernstige aandoening die ongeveer 5 procent van de zwangere vrouwen treft. Een vrouw wordt gediagnosticeerd met pre-eclampsie als zij na de 20e week van haar zwangerschap een hoge bloeddruk heeft, samen met tenminste één ander symptoom. De meeste vrouwen die pre-eclampsie krijgen, ontwikkelen milde symptomen rond de tijd dat ze zijn uitgerekend. Met de juiste zorg kunnen jij en je baby het goed doen. Maar als de pre-eclampsie ernstig is, kan het organen aantasten of ernstige of zelfs levensbedreigende problemen veroorzaken. De enige manier om beter te worden is dat je gaat bevallen.

Bel je arts

Pre-eclampsie kan plotseling optreden, dus het is erg belangrijk dat je weet wat de symptomen zijn. Bel meteen je verloskundige of huisarts als je één van deze waarschuwingssignalen opmerkt:

  • Zwelling in je gezicht of wallen onder je ogen. Ook bij een lichte zwelling van je handen of overmatige en plotselinge zwelling van je voeten of enkels zijn redenen om je verloskundige of huisarts te bellen;
  • Snelle gewichtstoename – meer dan 1800 of 2100 gram per week;
  • Ernstige of aanhoudende hoofdpijn;
  • Visuele veranderingen, zoals dubbel zien, wazig zicht en zien van vlekken of flikkerende lichten;
  • Intense pijn in je bovenbuik;
  • Misselijkheid en overgeven.

Pre-eclampsie kan ook zonder duidelijke symptomen optreden, vooral in de vroege stadia. Sommige symptomen lijken op normale zwangerschapsklachten. Je weet misschien niet dat je de aandoening hebt totdat deze tijdens een routinematig prenataal bezoek wordt ontdekt. Dit is één van de redenen waarom het zo belangrijk is om je afspraken niet te missen.

Andere risicofactoren

Pre-eclampsie komt vaker voor tijdens de eerste zwangerschap. Maar als je eenmaal pre-eclampsie hebt gehad, is de kans groter dat je het bij de volgende zwangerschappen weer krijgt. Andere risicofactoren zijn onder andere:

  • Chronische hypertensie:
  • Bepaalde bloedstollingsstoornissen, diabetes, nieraandoeningen of een auto-immuunziekte, zoals lupus;
  • Een familielid dat pre-eclampsie heeft gehad;
  • Obesitas (BMI hoger dan 30);
  • Ouder zijn dan 40 jaar;
  • Als je een twee- of meerling krijgt.

Niemand weer nog zeker hoe je pre-eclampsie kunt voorkomen, hoewel er op dit gebied veel onderzoek gaande is. Voor nu is goede prenatale zorg krijgen door middel van prenatale afspraken het beste dat je kunt doen. Bij elk bezoek wordt je bloeddruk gemeten en je urine op proteïne getest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in