Week 39

0
342

[metaslider id=2071]

Hoe je baby groeit

Week 39; je baby weegt 3300 gram is 49 centimeter lang. Hij is volgroeid en wacht om je te ontmoeten! Je baby blijft een laag vet opbouwen om zijn lichaamstemperatuur na de geboorte te behouden. Jongens zijn meestal iets zwaarder dan meisjes. De buitenste lagen van zijn huid vervellen als een nieuwe laag huid eronder ontstaat.

Hoe je leven verandert

Tijdens je wekelijkse bezoeken aan de verloskundige, zal hij of zij abdominaal onderzoek doen om de groei en de positie van je baby te controleren. Ze kan ook een intern onderzoek doen om te zien of je baarmoederhals is begonnen met rijpen.

Maar zelfs met deze informatie, is er voor je verloskundige nog steeds geen manier om precies te voorspellen wanneer je baby eraan komt. Als je je vervaldatum overschrijdt, plant je arts of verloskundige je na 40 weken in voor foetale testen (meestal een echografie) om zeker te zijn dat het veilig is om de zwangerschap voort te zetten. Als je tussen één en twee weken te laat bent, wordt de bevalling opgewekt – of eerder als er een indicatie is dat het risico van wachten groter is dan het risico om je nu in te gaan leiden.

Bewegingen van je baby

Terwijl je aan het wachten bent, is het belangrijk om aandacht te blijven besteden aan de bewegingen van je baby en je arts of verloskundige onmiddellijk te laten weten of deze lijken af te nemen. Je baby moet actief blijven tot aan de bevalling en een merkbare afname van  zijn bewegingen kan een teken zijn van een probleem. Bel ook als je denkt dat je vruchtwater lekt. Probeer niet zelf de diagnose te stellen en bel zelfs als je alleen vermoedt dat je lekt.

Meer informatie over: Hoe je lichaam verandert na de bevalling

Zelfs als je bevalling en de geboorte snel en gemakkelijk verliepen, zal het enige tijd duren voordat je weer je oude ik bent. Wat je kunt verwachten van je lichaam:

  • Je begint meteen met afvallen. Hoewel je waarschijnlijk al enige tijd niet zult terugkeren naar je gewicht van vóór de zwangerschap, zijn de meeste vrouwen ongeveer 12 kilo lichter na de geboorte. Alhoewel het een tijdje zal duren voordat je weer je oude figuur terug krijgt;
  • Je hebt lochia-afscheiding. Nadat je baby is geboren, beginnen de cellen die de binnenkant van je baarmoeder vormen uit ​​te vloeien. Dit resulteert in een afscheiding die lochia wordt genoemd en die weken duurt. In eerste instantie is deze afscheiding vermengd met bloed, daarna wordt het geleidelijk lichter van kleur en uiteindelijk wordt de afscheiding wit of geel voordat het stopt;
  • Achtbaan van emoties. In de eerste twee weken na de bevalling ervaren veel nieuwe moeders de ‘babyblues’. Je kunt merken dat je je humeurig, huilerig en uitgeput voelt. Je kunt hierdoor slecht slapen. Je eetlust kan ook veranderen; je wilt misschien meer of minder eten. Het goede nieuws is dat het ritje in deze achtbaan over het algemeen twee tot drie weken duurt.

Voedingsbeha’s kopen

Als je van plan bent borstvoeding te geven en nog geen borstvoedingsbeha’s hebt gekocht, is dit het juiste moment. Je borsten zijn waarschijnlijk veel groter dan vóór de zwangerschap, en ze zullen waarschijnlijk een of twee maten groter worden zodra je melk wordt aangemaakt. Als je aan het winkelen bent, neem dan ook wat borstkussentjes mee om in je bh te stoppen om eventuele lekken te absorberen. En wat gezuiverde of ‘medische kwaliteit’ lanoline zalf voor gevoelige tepels. (Vermijd lanoline als je allergisch bent voor wol.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in